Ik ben Lotte – Register Vinoloog

Mijn levensstijl is Bourgondisch, ik hou van lekker eten en wijn. Daarmee heb ik het wel goed samengevat. Mijn andere hobby’s hebben ook betrekking op het bovenstaande. Uit eten gaan, lezen en leren over wijn, met vrienden en familie eten.

Geef mij een paar ingrediënten en ik maak er iets lekkers van. Bij lekker eten hoort natuurlijk lekkere wijn en champagne. Dat is er in de loop der jaren bijgekomen. 

Na een paar bezoekjes aan champagne- en wijnhuizen in Frankrijk ontdekte ik dat de wijnwereld erg groot is en er heel veel over te lezen en te leren is. Ik was meteen verknocht en wilde er alles over weten.

Samen met mijn partner volgde ik SDEN2 en SDEN3 wijncursussen, avondjes wijnproeven en leren over wijnregio’s en wijn maken. Het SDEN3 diploma gaf mij de toegang tot de vinologen opleiding, een groot avontuur, alles in teken van wijn. Inmiddels kan ik mijzelf Vinoloog van de Wijnacademie noemen. Ik blijf mijn kennis op pijl houden met proeverijen, workshops en veel lezen over wijn.

Ik wil mijn kennis over wijn delen en doe dat graag op deze website en social media. In begrijpelijke taal, met een beetje humor, maar altijd informatief. Zo help ik je op de juiste weg naar de aankoop van een mooie fles wijn, voor welke gelegenheid dan ook.

Als ik iets schrijf over een wijn is dit altijd objectief en vanuit mijn eigen mening en smaak. 

De foto’s die publiceer op mijn website en social media zijn van mijzelf.

Lotte weet Wijn

Wijn drinken wordt leuker als je er meer over weet. Dat is in ieder geval mijn ervaring. Ooit ben ik begonnen met het lezen van een boekje over wijn waarbij ik in een aantal stappen door de wijnwereld en het druivenmoeras werd geleid. Wat wel drinken, wat niet te drinken en hoe kies je een wijn van de kaart in een restaurant. Het heeft ertoe geleidt dat ik meer wilde weten over wijn.

Het leuke over wijn leren is dat het nooit gaat vervelen. Er is zoveel te ontdekken en te leren. Dat wil ik graag met je delen. In kleine stapjes kom je steeds verder met wijn.

Op deze website is veel informatie te vinden over wijn, wijnregio’s en wijnmaken. Ook plaats ik regelmatig blog’s over eten en wijn en deel ik mijn proefnotities over de wijnen die ik drink.

Ik geef workshops voor kleine gezelschappen in mijn eigen proeflokaal, maar ook op locatie. Leuk om samen met vrienden of familie te doen of voor een bedrijfsuitje. Te veel informatie is duizelingwekkend, maar ik laat je wijnen proeven en leer je meer over de wijn, het wijnmaken en de wijnregio. Op verschillende niveau’s en leuke thema’s.

Lotte weet Wijn in Champagnestreek

Mijn website… mijn regels…

Wat moet je weten over de proefnotitie’s en blogs over wijn op mijn website? Wanneer je mijn website bezoekt is het misschien goed om te weten hoe de proefnotitie’s en blogs die ik schrijf tot stand komen.

Ja waarom eigenlijk?

In eerste instantie schrijf ik over deze wijnen omdat ik er plezier in heb gehad ze te drinken en ze interessant vond om te noemen. Maar lang niet elke wijn komt op de site. Dat heeft verschillende redenen.

Hoe maak ik een proefnotitie?

Ik heb de afgelopen jaren geleerd om een technische proefnotitie te maken van een wijn. Dat is een terugkerend onderwerp tijdens de vinologenopleiding, je leert op een systematische wijze proeven waardoor je een kleine bibliotheek van wijnen, aroma’s, structuren en smaken in je hoofd creëert. Hoe ik proef en waar ik op let lees je hier.

Wijnen die ik niet lekker vind?

Er zijn maar erg weinig wijnen die ik niet zo lekker vind. Elke wijn heeft in z’n eigen categorie wel iets bijzonders, al is het maar vanwege de prijs/kwaliteit verhouding.

Er zijn 2 soorten in de wijnen die ik niet lekker vind:

  • wijnen met wijnfouten: wijn is een natuurproduct en is in weze een fase tussen druivensap en azijn in, er kan wel eens wat mis gaan. De fles (als je nog weet waar je deze hebt gekocht en het realistisch is terug te gaan) kan je terugbrengen naar de wijnhandel en dan krijg je een nieuwe. Het zou dan ook raar zijn om de fles met een wijnfout af te kraken en te plaatsen, dat gebeurt dus ook niet.
  • Hele goedkope (bulk)wijn. Ik heb niets tegen in bulk gemaakte wijn, sterker nog, veel van de wijnen die we drinken worden in bulk gemaakt en vervoerd en op een andere plaats gebotteld. Daar is echt niets mis mee en doet ook niets af aan de kwaliteit van de wijn. Maar de hele goedkope flessen met anonieme blends en gebruikte druivenrassen zijn wellicht lekker en prima voor feestjes en partijen.

Flesje cadeau?

Ik word niet betaald voor het proeven van een wijn, al krijg ik wel wijn toegestuurd. Dit biedt geen garantie voor het plaatsen van een proefnotie of blog. Het moet voldoen aan de eerder genoemde punten: heb ik er plezier in gehad om ze te drinken? Vind ik het de moeite waard om de fles te plaatsten? Is de fles makkelijk verkrijgbaar? Zou ik ‘m aanraden aan iemand anders? Bij het laatste kijk ik ook goed naar de prijs/kwaliteit verhouding.

Is deze blog dan objectief?

Die vraag is lastig te beoordelen, ik ga het toch proberen…

Enerzijds wel omdat ik niet betaald wordt voor het proeven van de wijn. Dus het is mijn mening en ik hoef niet te luisteren naar iemand anders die mij ervoor betaald om de wijn te beoordelen.

Ook wanneer mij een fles wordt toegezonden met het verzoek om deze te reviewen kan het toch nog zo zijn dat deze niet wordt geplaatst als ik de wijn niet lekker vind.

Wordt deze wel geplaatst dan is het nog steeds een objectieve beoordeling aangezien ik van een fles wijn mijn hypotheek niet kan betalen, ik drink deze met plezier (of niet) en bedenk mij of iemand anders hier ook plezier aan kan beleven en of de prijs in redelijkheid is met de kwaliteit en wat je ervan kan verwachten.

Maar wordt de fles niet geplaatst omdat ik de wijn gewoon niet lekker vind, dan weet je dat dus niet en in die zin is dit blog niet geheel objectief omdat je geen vergelijking kunt maken: deze wijn wel, deze wijn niet.

Dan de prijs van de wijnen

Ik heb behoorlijk dure flessen liggen waar ik zeker een mooi blog of een proefnotitie aan zal besteden wanneer ik deze openmaak. Het is zonde om het niet te doen.

Maar het gros van de wijnen op dit blog zijn niet duurder dan EUR 15,00 – EUR 20,00.

Waarom? De gemiddelde prijs van wat er wordt uitgegeven voor een fles wijn in Nederland ligt rond de EUR 3,50. Voorbeeldje: stel je drinkt 2 à 3 flessen per week met z’n tweetjes dan is het een aardige deuk in je budget wanneer je daar elke keer + EUR 20,00 voor uitgeeft.

Ik geef toe dat ik niet vaak een wijn van EUR 5,00 koop, dus de prijs van een fles op dit blog zal meestal wat hoger liggen. Ik probeer graag wijnen uit die goed verkrijgbaar zijn, een goede prijs/kwaliteit verhouding hebben en speciaal genoeg zijn om gewoon eens uit te proberen en/of tijdens een bijzondere gelegenheid te schenken.