Wijn

Om wijn te begrijpen is het leuk om er wat meer over te weten. Hoe wordt een wijn gemaakt, de kenmerken van een wijngebied of een druivenras om maar wat te noemen.

Wat is wijn?

De definitie van wijn is redelijk eenvoudig: het is een alcoholische drank ontstaan door vergisting van druivensap. Toch is wijnmaken niet zo eenvoudig als in die ene zin beschreven. Er zijn veel factoren die het proces kunnen beïnvloeden en die juist ook van belang zijn bij het maken van een wijn, wanneer ze ideaal zijn. Denk aan klimaat, de bodem, de beschikbaarheid van water, de omstandigheden tijdens het oogsten van de druiven, de hygiene in de kelder bij het wijnmaken en het bewaren en vervoeren van de wijn. Het is geweldig dat al die factoren samen komen tot een mooie inhoud in de fles, wij daarvan kunnen genieten!

Wijnen van de Wereld

Wijn wordt over de hele wereld gemaakt. Om een beetje wegwijs te worden op het gebied van wijnstijlen, kenmerken en wetgeving in verschillende wijnregio’s ga dan naar wijnlanden. Elk land heeft haar eigen regels en geschiedenis op het gebied van wijn. Het is leuk om te ontdekken welke kenmerkende invloed een gebied op zijn wijnen heeft. 

Wijn, wie, wat en hoe

Bij druivenrassen tref je informatie over allerlei gebruikte wijndruiven in diverse regio’s. Er zijn Wereldwijd ruim 5.000 druivenrassen bekend en ik kan ze lang niet allemaal beschrijven, maar geef hier een beschrijving en de kenmerken van de belangrijkste en veel gebruikte druivenrassen en blijf deze aanvullen.

Ook vind je hier wijnweetjes en in het kort de belangrijkste methoden om wijn te maken.

Wijn uit Bergerac