Van welke druiven wordt wijn gemaakt?

Per wijnregio in Frankrijk is bepaald welke druiven zijn toegestaan om aan te planten en uiteindelijk om wijn van te maken. Dat kunnen de internationale varianten die je overal in de Wereld tegen kunt komen zoals de chardonnay,  sauvignon blanc, merlot en cabernet sauvignon. Soms hebben ze in een bepaalde streek een andere naam. Afhankelijk van het klimaat kan een druif in een bepaalde regio voor heel bijzondere wijnen zorgen. Een voorbeeld hiervan is de pinot noir in de Bourgogne, Syrah in de Rhône en Merlot in Pomerol in de Bordeaux.

In Frankrijk zijn ook veel (soms) zeldzame en onbekende druivenrassen te vinden en zijn meestal specifiek voor een bepaalde streek en leveren bijzondere wijnen op die je nergens anders treft. In dit overzicht zijn een aantal belangrijke en veel voorkomende druivenrassen beschreven en waar ze groeien.

Chardonnay

Wat is het en waar aangeplant

De chardonnay druif is een witte druif waar witte wijn van gemaakt wordt.

Het is een zeer gemakkelijke druif en de meest aangeplante druif ter Wereld, zowel in koele als in warme klimaten. In Frankrijk wordt deze veel verbouwd in de Bourgogne en Champagne.

Wijnstijlen

Chardonnay is een veelzijdige druif. Er worden stille wijnen van gemaakt (van droog tot zoet) maar ook mousserende wijnen, in beide gevallen kan de wijn op hout worden gerijpt maar er zijn ook frisse, fruitige stijlen ook zonder houtrijping.

Aroma’s

In een koel klimaat bevat chardonnay aroma’s van bijvoorbeeld citroen, gele appel en kweepeer, bijvoorbeeld als de wijn uit de Bourgogne in Frankrijk, Noord-Italië, Nieuw-Zeeland of Chili komt. Komt de wijn uit warmer klimaat dan bevat deze meer tonen van tropisch fruit bijvoorbeeld ananas, mango, citrus. Denk aan wijn uit Californië, Spanje, Argentinië.

Wordt de wijn op hout gerijpt dan komt er onder meer aroma’s van boter, vanille en toast bij.

Riesling

Wat is het en waar aangeplant

De riesling druif is een witte druif waar witte wijn van gemaakt wordt.

De druif houdt van een koel klimaat en je vindt deze in Frankrijk op grote schaal in de Elzas. Ook wordt deze veel aangeplant in Duitsland, Oostenrijk, Italië en Nederland. Buiten Europa tref je de riesling in onder meer in Nieuw Zeeland, USA en Australië.

Wijnstijlen

Van riesling worden veel soorten wijn gemaakt, stille wijnen van droog tot zoet in verschillende gradaties al dan niet op basis van edele rotting (botrytis cinerea), maar ook eiswijn en late oogst (vendange tardive). Tot slot worden er ook mousserende wijnen van gemaakt bijvoorbeeld in de Elzas: crémant d’Alsace volgens de méthode traditionnelle. De meeste rieslings worden in RVS vaten gerijpt, er wordt weinig hout gebruikt. Als er hout wordt gebruikt dan oude vaten, geen nieuwe vaten.

Aroma’s

Riesling kenmerkt zich door hoge zuren en is heel mineralig met aroma’s van bloemen en fruit zoals groene appel en citrus, groene kruiden. Dit tref je in een jonge riesling, eenmaal wat ouder wordt de wijn aromatischer en tref je ook honing en meer tropisch fruit zoals passievrucht en mango. Riesling heeft ook nog een heel bijzonder kenmerkend aroma, dat is petroleum, dat mag echter maar heel subtiel zijn, anders is het een fout in de wijn. In Frankrijk noemde men dat Gout de petrol maar nu liever Gout de terroir.

Pinot meunier

Wat is het en waar aangeplant

De pinot meunier druif is een blauwe druif waar zowel rode als witte wijn van wordt gemaakt.

De druif wordt het meeste aangeplant in he hart van de Champagne in het noorden van Frankrijk, waar deze een rol speelt  bij het maken van champagne.

De druif komt ook voor in de Loire vallei in Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Nieuw-Zeeland, Australië en Californië, USA.

Wijnstijlen

Pinot meunier wordt vaak gebruik in de klassieke blend voor champagne, waarbij een deel chardonnay, een deel pinot noir en een deel pinot meunier in verschillende verhoudingen word gemengd. Ook kan pinot meunier dienen al rode kleur in rosé champagnes, waarbij een beetje rode wijn wordt toegevoegd aan witte champagne. Er zijn champagnehuizen waarbij wijnen worden gemaakt van 100% pinot meunier. De wijn van deze druif kan niet goed ouderen daarom zie je deze niet vaak in vintage champagnes.

Aroma’s

Pinot meunier voegt kruidige en fruitige aroma’s zoals framboos en kersen toe aan champagne. 

Cabernet Franc

Wat is het en waar aangeplant

De cabernet franc druif is een blauwe druif waar rode en rosé wijn van wordt gemaakt.

Cabernet franc is de voorouder van cabernet sauvignon en merlot.

Een van de belangrijkste gebieden in Frankrijk voor cabernet franc is het Loire-dal in het bijzonder, Anjou, Chinon, Saumur, Saumur-Champigny, Bourgueil en Saint-Nicolas de Bourgueil, in Bordeaux komt deze veel voor in  Pomerol en St.-Emilion, buiten Frankrijk wordt deze aangeplant in onder meer Lodi, Californië-USA, Italië, Zuid-Afrika, Hongarije en Chili.

Wijnstijlen

In de Loire-dal worden onder meer in Chinon, Bourgueil en Saint-Nicolas de Bourgueil droge rode en rosé wijnen gemaakt van cabernet franc die heel fruitig en zacht kunnen zijn, er zijn weinig tannines aanwezig. Ook worden er mousserende wijnen van cabernet franc gemaakt in de Loire, meestal rosé. In Bordeaux wordt cabernet franc gebruikt in een blend om de fruitigheid aan de wijn te geven.

Aroma’s

De aroma’s in de rode wijn die je kunt aantreffen zijn heel levendig en fris, rood fruit zoals aardbeien, frambozen en pruimen, maar ook rode paprika, gedroogde kruiden, chocola, koffie, zwarte peper en zwarte bes, bramen.

Sauvignon blanc

Wat is het en waar aangeplant

De sauvignon blanc druif is een witte druif waar witte wijn van gemaakt wordt.

De druif rijpt vroeg en komt veel voor op plaatsen en landen met koelere klimaten.

In Frankrijk tref je veel wijnen van sauvignon blanc in de Loire (Sancerre en Pouilly Fumé), Bergerac en Bordeaux. Buiten Frankrijk vind je deze druif onder meer in Spanje (Rueda), USA (Napa Valley), Nieuw-Zeeland (Marlborough), Australië, Zuid-Afrika en Chili.

Wijnstijlen

Van sauvignon blanc worden stille witte wijnen gemaakt, droog en zoet. Je treft ze in een blend of als monocépage. De zoete wijnen worden gemaakt door middel van edele rotting (botrytis cinerea). Er wordt niet vaak houtrijping gebruikt.

Aroma’s

Typisch voor sauvignon blanc is dat deze vrij aromatisch is en herkenbaar doordat deze heel erg stuivend is. Als je aan de wijn in het glas ruikt dan ruik je gras, groene appel, en passievruchten. Wanneer je de wijn proef is deze tintelend en fruitig met redelijk wat zuren.

In de Loire wordt niet vaak houtrijping gebruikt, dat is een relatief koel klimaat, de wijn is erg fris uit deze omgeving. Heb je een sauvignon blanc uit bijvoorbeeld Marlborough, waar meer zon en warmte is, dan is worden de smaken nog uitgesprokener, fruitiger en minder groen qua aroma’s.

In Bordeaux en omgeving tref je sauvignon in een blend met semillon en soms muscadelle, zowel droog als zoet. Deze witte Bordeaux blend kan wel op hout gerijpt zijn.

Gewurztraminer

Wat is het en waar aangeplant

De gewurztraminer druif is een rode druif waar witte wijn van gemaakt wordt.

Deze wordt veel aangeplant in de Elzas in Frankrijk, maar ook in Duitsland, Italië, Nieuw-Zeeland, Chili en USA.

Wijnstijlen

Van gewurztraminer worden stille wijnen gemaakt van droog tot zoet in verschillende gradaties al dan niet op basis van edele rotting (botrytis cinerea), maar ook eiswijn en late oogst (vendange tardive). Rijping vindt plaats in RVS vaten of grote oude houten vaten gerijpt.

Aroma’s

De smaak van gewurztraminer is zeer uitgesproken, de droge wijnen kunnen zoete en bloemige aroma’s hebben. Je kunt onder meer ruiken lychee, honing, bloemen, tropisch fruit, maar ook tonen van citrus zoals sinaasappelrasp. De wijn is rond en olieachtig qua structuur.

Cabernet sauvignon

Wat is het en waar aangeplant

De cabernet sauvignon druif is een blauwe druif waar rode en rosé wijn van wordt gemaakt.

Cabernet sauvignon is de meest aangeplante druif ter Wereld. In Frankrijk zie je deze veel terug in Bordeaux en omgeving voor de Bordeaux blend. Verder in bijna alle wijnlanden wordt dit druivenras veel aangeplant, in Californië is deze erg beroemd om de mooie wijnen uit Napa valley in wordt deze ook wel King Cab genoemd. In Italië is deze beroemd in Bolgheri waar ze Bordeaux blend maken.

Wijnstijlen

Er wordt stille rode wijn van gemaakt die droog is. De wijn wordt vaak op hout gerijpt.

Hoewel er ook veel mono cépage wijnen worden gemaakt van Cabernet Sauvignon is deze ook zeer bekend om de blend die ze in Bordeaux maken met o.m. merlot en cabernet franc. Dat wordt niet alleen in Bordeaux gedaan maar ook buiten Bordeaux en in landen buiten Frankrijk.

Onder ander in Anjou in de Loire vallei wordt van cabernet sauvignon ook rosé wijn gemaakt bijvoorbeeld in een blend met cabernet franc.

Aroma’s

In de rode wijn tref je aroma’s van kersen, tabak, specerijen, zwarte bes, rode paprika, pepertje. Hoe warmer het gebied hoe intenser de wijn wordt en hoe rijper het fruit wordt, denk aan bramen, cacao, koffie. De wijn heeft veel body en gemiddelde zuren.

Chenin blanc

Wat is het en waar aangeplant

De chenin blanc druif is een witte druif waar witte wijn van gemaakt wordt.

Je vindt deze druif onder meer in Loire vallei in Frankrijk waar er onder meer in Savennières, Vouvray, Saumur en Coteaux du Layon wijnen van chenin blanc gemaakt. Ook wordt deze veel aangeplant in Zuid-Afrika en Californië.

Wijnstijlen

De wijnstijlen van chenin blanc zijn zeer divers, stille wijnen in de droge variant en zoete dessertwijn. Maar ook mousserende wijn: crémant de Loire volgens de méthode traditionnelle, al dan niet in combinatie met een andere druif zoals chardonnay. Vouvray en Coteaux du Layon staan bekend om hun zoete en halfzoete wijnen op basis van edele rotting (botrytis cinerea). Er zijn wijnen met en zonder houtrijping, de wijnen kunnen goed ouderen.

Aroma’s

Chenin blanc staat bekend om frisse zuren en is fruitig en floraal. Kan door de hogere zuren goed worden toegepast in mousserende wijnen. Je kunt aroma’s treffen van noten, honing, bloemen, kiwi, appel, ananas. De zoete wijnen krijgen door de hoge zuren een goede balans.

Pinot noir

Wat is het en waar aangeplant

De pinot noir druif is een blauwe druif waar zowel rode als witte wijn van wordt gemaakt.

In de champagne streek maken ze er witte wijn voor champagne van. Rode wijn van pinot noir komt veel voor in de Bourgogne (côte de nuites) en de meest befaamde en ook duurste wijnen ter wereld vandaan.

De druif houdt van een koel klimaat, dus denk aan wijnen van pinot noir uit Duitsland (spätburgunder), Loire, Bourgogne en Champagne in Frankrijk, Oostenrijk. Maar ook uit de nieuwe wereld zijn steeds meer wijnen van pinot noir te vinden bijv. Australië, Nieuw-Zeeland (bijv. Central Otago), USA (bijv. Oregon).

Wijnstijlen

Er worden stille droge rode en rosé wijnen van gemaakt en pinot noir wordt ook gebruikt om champagne van de maken, al dan niet in een blend met andere druiven.

De wijnen worden gerijpt op zowel RVS als (nieuwe) houten vaten.

Je kunt de wijn herkennen aan de doorzichtige rode kleur, de kleur van pinot noir is niet heel intens. De wijnen van hoge kwaliteit kunnen heel goed ouderen.

Aroma’s

De aroma’s in pinot noir zijn aards, denk aan bosgrond, maar ook fruitige aroma’s van kersen en framboos en viooltjes.

De wijn heeft hoge zuren en zachte tannines. Hoe zuidelijker de streek, hoe fruitiger en intenser de wijn is.

Merlot

Wat is het en waar aangeplant

De merlot druif is een blauwe druif waar rode wijn van wordt gemaakt.

Merlot wordt in veel wijnlanden in de Wereld aangeplant. In Frankrijk zie je deze veel terug in de Bordeaux en Languedoc. Buiten Europa vind je wijnen van Merlot in onder meer Chili, Washington State, Napa Valley, Sonoma Valley.

Wijnstijlen

Van merlot wordt stille soepele rode wijn gemaakt die droog is. De wijn wordt zowel op hout als RVS gerijpt. De wijn wordt als monocepage gemaakt maar je treft deze ook in de Bordeaux blend met andere druivenrassen zoals cabernet sauvignon en cabernet franc.

Zeer bekend zijn de wijnen van Château Petrus uit Pomerol, aan de rechter oever in Bordeaux, daar zit 100% merlot in.

Aroma’s

De aroma’s die je kunt treffen in deze wijn is rood fruit zoals framboos, rode pruim, kers, cederhout, chocola. In  een warmer klimaat tref je ook rijper fruit zoals braam, vanille. De wijn is soepel en rond, doordat er weinig tannines en zuren zijn.