Wijngebieden Duitsland
Cool Climate viti culture
Er wordt in Duitsland meer witte wijn geproduceerd dan rode wijn.
In het verleden stond Duitsland bekend om de productie van grote hoeveelheden zoete witte wijn, maar inmiddels levert Duitsland veel meer droge en kwalitatief hoogstaande wijnen.
Het klimaat is in Duitsland over het algemeen koel, het land heeft een zogenaamde cool climate.
De wijngebieden liggen vrij noordelijk op de 50ste breedtegraad waar wijnbouw nog mogelijk is.
In het wijnbouwgebied Baden is het iets warmer is dan de rest van de wijnbouwgebieden in Duitsland.
Hoewel de bodem van leisteen, in het Duits Schiefer, erg kenmerkend is voor Duitse wijnbouw, kent Duitsland een verscheidenheid aan bodemtypes.
Er zijn in Duitsland vele druivenrassen aangeplant, van hele bekende tot minder bekende druivenrassen. Waarvan riesling toch echt wel op nummer 1 staat. Het is een kwaliteitsdruif welke in elk wijngebied van Duitsland is aangeplant en kan ondanks het koele klimaat mooie opbrengsten geven. Op de tweede plaats staat müller-thurgau dat is een kruising van riesling en madeleine royale en op de drie staat spätburgunder, deze druif is ook bekend als pinot noir.
Het Duitse wijngaard areaal bestaat uit iets meer dan 100.000 hectare wijngaard.
Er zijn 13 wijngebieden, welke in het Duits Anbaugebiete worden genoemd.
Zeg je Duitse wijn dan worden er vaak 2 dingen als eerste geroepen: Sekt en zoete moezelwijn.
Dat doet Duitsland als wijnland een beetje tekort. Er worden droge witte en rode wijnen gemaakt, rosé wordt Weißherbst genoemd en kan zowel in droge als zoete stijl voorkomen. Er zijn zoete en edelzoete wijnen te vinden en die behoren tot de specialiteit van Duitsland, er is zelfs een aparte kwaliteitscategorie voor: Prädikatswein.
Tot slot worden de mousserende wijnen Sekt genoemd, ook daar zijn weer verschillen in kwaliteit te vinden. Van eenvoudige (Deutscher) Sekt tot Sekt bA met wijn uit één afgebakend gebied die op de traditionele methode wordt gemaakt met een 2de gisting op de fles (dat wordt dan weer Winzersekt genoemd).
Het grootste wijnbouwgebied van Duitsland is Rheinhessen en vlak daarna de Pfalz. Hoewel er uit de Rheinhessen tegenwoordig ook kwaliteitswijnen komen, wordt er nog steeds veel goedkopere zoete wijn gemaakt. Het is ook de bakermat van de goedkope en zoete wijnen zoals Liebfraumilch en Niersteiner Gutes Domtal. Uit de Pfalz kwamen altijd bulkwijnen, maar er worden nu ook kwaliteitswijnen gemaakt, er komen goede wijnen vandaan.
Mosel is het oudste wijngebied van Duitsland en brengt mooie en beroemde rieslings voort van behoorlijk steile wijngaarden. Andere bekende gebieden zijn Rheingau, Ahr, Baden, Franken.