Wijngebieden Frankrijk

Bordeaux

Waar ligt het

In het zuidwesten van Frankrijk aan de Atlantische oceaan ligt de plaats Bordeaux die de naam geeft aan deze streek. Bordeaux valt grofweg in te delen in rechteroever en linkeroever: rive droite en rive gauche. De rivier Gironde loopt door Boreaux heen. Aan de linkeroever vind je de Médoc, Haut-Médoc, Graves, Margaux, Pessac-Leognan, Sauternes, Pauillac, Saint Julien.

Aan de rechteroever vind je onder andere Saint-Émilion, Pomerol, Lalande-Pomerol.

Entre deux mer ligt tussen de twee rivieren in.

Welke druiven zijn er

Toegestaan zijn cabernet sauvignon, merlot, petit verdot, cabernet franc, malbec, carmenère.

Voor wit worden gebruikt sauvignon blanc, semillon, muscadelle, ugni-blanc.

De bodemgesteldheid en het klimaat

De streek heeft een gematigd warm zeeklimaat. De linkeroever bestaat de bodem voornamelijk uit kiezels en zand en aan de rechteroever klei. Dat is een zeer grove indeling per deelgebied zijn er verschillen. De samenstelling van de bodem is in ieder geval wel van belang voor de druivenrassen.

Wijnstijlen

Bijna alle wijnstijlen zijn vertegenwoordigd in Bordeaux. Rode en witte droge wijnen, Crémant de Bordeaux op basis van méthode traditionelle en zoete witte wijn op basis van edele rotting in onder meer Sauternes.

Bordeaux staat bekend om de Bordeaux blend, welke Wereldwijd ook zo wordt genoemd.

Slecht een klein percentage van alle wijnen in Bordeaux is wit, de beste en meest bekende droge witte wijnen komen uit Pessac-Leognan, met een blend van sauvignon blanc, semillon, muscadelle de wijnen worden op hout gerijpt.

Aan de rechteroever worden blends met groot aandeel merlot gemaakt maar ook wel wijnen van alleen merlot. In Pomerol wordt bij Chateau Petrus wijn gemaakt van 100% merlot.

Aan de linkeroever tref je blends van cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc. Doordat er veel meer cabernet sauvignon wordt gebruikt aan de linkeroever zijn de wijnen vaak krachtig met aroma’s van kruiden, zwarte bessen, pruim, kers, cederhout, tabak en leer en veel tannines.

Door gebruik van veel Merlot aan de rechteroever zijn de wijnen soepeler en fruitiger en hebben zachtere tannines dan aan de overkant. 

De blends verschillen per wijnhuis en per oogstjaar, de wijnen worden veelal op hout gerijpt.

Regels en appellations

Er zijn veel appellations en lijstjes voor classificaties in de Bordeaux. De belangrijkste heb ik op een rij gezet.

Voor wijnen uit de gehele streek geldt de AOP Bordeaux. Daarboven komt Bordeaux Superieur daarop volgend als toevoeging de naam van de streek en tot slot naam van de gemeente.

In de Médoc en Haut-Médoc worden 61 wijnhuizen in 5 klassen ingedeeld (Premier grand cru classé tot en met 5 grand cru classé). Voor 5 Château’s is de hoogste classificatie weggelegd. Dat zijn Lafite-Rothschild, Mouton-Rothschild, Latour (alle 3 uit Pauillac), Margaux (Margaux), Haut-Brion (Pessac). Onder de Grand Cru volgt Cru Bourgeois (rond de 250 wijnhuizen).

In Pessac-Leognan is er het klassement van rode graves waar Château Haut-Brion eveneens in is  opgenomen. In de classificatie Sauternes-Barsac zijn 27 Chateaus opgenomen, Château d’Yquem heeft een Premier cru supérieur classificatie.

Aan de rechteroever ligt Pomerol hier zijn geen appellations. Een van de meest bekende en beroemdste en duurste wijn ter Wereld komt hier vandaan: Chateau Petrus.

De hoogste classificatie in Saint-Émilion is Premier Grand Cru Classé A dat geldt voor 2 Châteaus: Cheval Blanc en Ausone. Daarna volgt Premier Grand Cru Classé B voor 11 wijnhuizen en daarna de Grand Cru Classés. De wijnen die niet binnen die classificatie vallen zijn Saint-Émilion of Saint-Émilion Grand Cru.

Tot slot komen uit Entre-Deux-Mers (tussen de 2 rivieren Dordogne en Garonne) de grootste hoeveelheid wijn van de hele streek. Alleen witte wijn die uit deze streek komt mag de AOP Entre-Deux-Mers dragen. Voor rood geldt dus AOP Bordeaux.

Lotte weet Wijn - wijngebied Bordeaux Frankrijk