Wijngebieden Frankrijk

Bourgogne

Waar ligt het

Vrij noordelijk in Frankrijk begint de Bourgogne. De gebieden waar wijnbouw plaatsvindt is erg uitgestrekt en bestaat uit Chablis, Côte d’ Or (bestaat uit Côte de Nuits en Côte de Beaune) en de veel zuidelijker liggende Côte Chalonnaise en Mâconnais. Beaujolais wordt ook tot de Bourgogne gerekend. Bekende plaatsen in de Bourgogne zijn onder meer Meursalt, Puligny-Montrachet, Pouilly-Fuissé, Vosne-Romanée.

Welke druiven zijn er

De belangrijkste en toegestane druiven zijn de chardonnay druif voor wit en pinot noir en gamay voor rode wijn. Omdat het voor wijnen uit dit gebied vanzelfsprekend is van welke druif deze is gemaakt staat het druivenras meestal niet op de fles.

De bodemgesteldheid en het klimaat

Doordat de streek zo uitgestrekt is het klimaat per gebied ook verschillend, Chablis kent een vrij koel klimaat met wisselvallig weer en Côte d’ Or heeft een semi-continentaal klimaat, er kan veel regen vallen, Côte Chalonnaise en Mâconnais hebben meer zonuren.

De bodem in Chablis bestaat uit een kalkrijke klei, Kimmerigde genoemd, erg bepalend voor de smaak van de wijnen. In de rest van de Bourgogne is de bodem wisselend van samenstelling, klei, zand, kalk. Niet elk jaar in de Bourgogne is een goed wijnjaar, dat bepaald mede ook de prijs van de wijnen.

Wijnstijlen

Het grootste aandeel is voor droge witte en dan voor rode en rosé wijnen en tot slot crémant de Bourgogne. Côte de Nuits brengt veelal rode wijn en Côte de Beaune veelal witte wijn voort.

De wijnen in de Chablis worden over het algemeen niet op hout gerijpt, wel de wat specialere grand cru wijnen. De befaamde en wereldberoemde rode wijnen uit de Côte de Nuits kunnen heel elegant en fruitig tot stevig en robuust zijn, afhankelijk van de herkomst van de wijnen.

Chablis ligt erg noordelijk en de witte wijn uit deze streek is veel minder fruitig, vol en rond dan een witte wijn uit Pouilly-Fuissé en Meursalt wat veel zuidelijker ligt en daardoor meer zonuren kent.

Regels en appellations

In de Bourgogne heeft de wijngaard een classificatie. Waarbij grand cru de beste wijnen kunnen voortbrengen. Daaronder staat premier cru, dit zijn wijngaarden die beter zijn dan de rest. De rest bestaat uit wijnen met een specifieke gemeente erop, dan dan een deel van het gebied is te herkennen aan de toevoeging Villages en wanneer er Bourgogne op de fles staat dan kunnen de druiven uit de gehele streek komen.

Lotte weet Wijn Frankrijk wijngebied Bourgogne