Wijngebieden Frankrijk

Elzas

Waar ligt het

In het noordoosten van Frankrijk tegen Luxemburg en Duitsland aan ligt de Elzas. Elzas heeft vroeger ook tot Duitsland behoord en heeft Duitse en Franse invloeden die je terug ziet in het eten en de wijn, maar ook de omgeving. Het gebied valt in te delen in Bas-Rhin en Haut-Rhin. Het wijngebied begint ter hoogte van Strasbourg en ligt uitgestrekt en beschut aan de rand van de heuvels van de Vogezen wat beschutting geeft tegen de regen. Het gebied rondom Colmar (Haut-Rhin) zijn veel grand cru wijngaarden te vinden.

Welke druiven zijn er

In de Elzas worden onder andere riesling, pinot gris, gewurztraminer, muscat d’Alsace, sylvaner, pinot blanc, pinot noir waarvan de eerste vier genoemde edele druivenrassen zijn.

De bodemgesteldheid en het klimaat

De bodem in de Elzas is heel divers en kan bestaan uit klei, zandsteen, kiezel, kalk, leisteen en graniet. Hoewel de regio erg noordelijk ligt zijn er veel zonuren en is er weinig regen door de  bescherming van heuvels van de Vogezen en de bebossing in Duitsland.

Wijnstijlen

De meeste wijnen in de Elzas zijn wit, maar je vindt er ook een klein percentage rode wijnen van pinot noir (10%). Van riesling worden de meeste witte wijnen gemaakt, maar je ziet ook steeds

Er zijn veel droge witte wijnen maar ook zoete wijnen van laat geoogste druiven (Vendange Tardives) en botrytiswijnen (Sélection de Grain Nobles).

Crémant d’Alsace is mousserende wijn volgens de méthode traditionelle kan worden gemaakt van 

Voor riesling uit de Elzas is het petroleum aroma heel typerend, dit wordt ook wel Goûte de pétrole genoemd. Dat heeft te maken met het leisteen in de grond. Kenmerkend voor Elzas wijnen zijn de hoge zuren en fruitige karakter, wat de wijn goed in balans brengt.

Regels en appellations

Er zijn 51 grand cru wijngaarden in de Elzas. Alleen van de vier edele druivenrassen mogen wijnen met grand cru classificatie worden gemaakt en deze vier mogen ook alleen voor de zoete wijnen worden gebruikt. Er is een uitzondering voor Zotzenberg, daar worden voor de grand cru wijnen en zoete wijnen sylvaner toegestaan.

De meeste wijnen uit de Elzas zijn mono-cépages, wanneer meerderde druivenrassen worden gebruikt voor een blend dan noemt men dat in de Elzas Edelzwicker.

In de Elzas is er verplicht gebruik van de slanke fluitfles die erg kenmerkend is voor Elzaswijnen.

Lotte weet Frankrijk wijngebieden Elzas