Wijngebieden Frankrijk

Languedoc-Roussillon

Waar ligt het

Languedoc en Roussilion is een samenvoeging van 2 gebieden wat een enorm wijngebied vertegenwoordigd vanaf de grens van Spanje helemaal langs de kust tot aan Avignon.

Bekende plaatsen zijn Perpignan, Narbonne, Montpellier en Nîmes. Dit gebied levert eenderde van alle Franse wijnen.

Lees meer over deze streek: mijn bezoek aan Minervois, Languedoc   (klik op de link).

Welke druiven zijn er

Omdat het zo’n groot gebied is zijn de gebruikte druivenrassen zeer divers. Er worden heel bekende druivenrassen gebruikt zoals chardonnay, sauvignon blanc, cabernet sauvignon en merlot. Maar er zijn ook AOP’s waar het gebruik van bepaalde druivenrassen zijn voorgeschreven.

Voor wit zijn er onder meer te vinden grenache blanc, macabeu blanc, clairette, mauzac, muscat à petit grains blancs, piquepoul blanc en rolle (=vermentino). Voor rood onder meer syrah, macabue, grenache, mourvèdre carignan en cinsault.

De bodemgesteldheid en het klimaat

Er heerst een middellandse zeeklimaat en de bodemgesteldheid is zeer divers en verschilt per gebied, er is kalk, rolkeien, grind en leisteen.

Wijnstijlen

In Languedoc en Roussilion tref je allerlei stijlen aan. Droge rode en witte wijnen, mousserende wijnen en zoete witte en rode wijnen gemaakt volgens Vin doux naturel methode.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de zoete wijn en de rol van grenache in de Roussillon, (klik op de link om naar het blog te gaan).

Regels en appellations

Er zijn veel Vin de Pays te vinden in Languedoc en Roussilion, de bekendste is Pays d’Oc.

Deze wijnen kunnen uit de gehele streek komen en er staat 1 druivenras op het etiket.

Er komen steeds meer appellations bij in Languedoc en Roussilion, de kwaliteit is verbeterd.

Bekende AOP’s zijn Corbières, Minervois, Fitou, Limoux, Muscat de Mireval, Côtes-du-Roussillon en Côtes-du-Roussillon-Villages, Rivesaltes en Muscat de Rivesaltes, Banyules.

Uit Limoux komen naast witte wijnen ook mousserende wijnen volgens de méthode traditionelle, de Crémant de Limoux van chardonnay, chenin blanc en pinot noir. Banyules is een rode dessertwijn op basis Vin doux naturel, gemaakt van grenache noir. Picpoul de Pinet is een bekende wijn gemaakt van de picpoul druif, een zeer frisse witte wijn met tonen van citrus, klassiek gecombineerd met zeevruchten. Bij rode wijnen kan je vaak grenache, syrah, mourvèdre en soms wat carignan treffen, voorbeeld hiervan is Minervois.

Lotte weet Wijn wijngebieden Languedoc-Roussillon