Wijngebieden Frankrijk

Loire

Waar ligt het

De Loire vallei strekt zich uit van Nantes aan de Atlantische oceaan tot aan Sancerre in het midden van Frankrijk. Alle beroemde plaatsen die naam geven aan de wijn zoals Vouvray, Sancerre, Pouilly de Loire, Saumur, Nantes, Tours, Anjou, Chinon, Bourgeuil liggen aan de rivier de Loire of een zijtak daarvan. De streek wordt ingedeeld in Pays Nantais, Anjou-Saumur, Touraine en Centre-Loire.

Welke druiven zijn er

Onder meer melon de Bourgogne, gros plant Nantais (folle blanche), sauvignon blanc, chenin blanc, cabernet franc, chardonnay, pinot noir.

De bodemgesteldheid en het klimaat

De regio is zeer uitgestrekt en per gebied kan de bodemgesteldheid en het klimaat erg verschillen.

Bij Nantes aan de kust heerst een zeeklimaat en een stuk verder op in Centre-Loire (Sancerre en  Pouilly-sur-Loire) is er een semi-continentaal klimaat.

In Sancerre en Pouilly de Loire (voor Pouilly-Fumé) is veel kalk en kiezel te vinden, terwijl in Sancerre de bodem meer klei bevat.

Door de ligging aan de rivier kunnen er ook wijnen worden gemaakt op basis van edele rotting (botrytis cinerea). 

Wijnstijlen

Deze streek brengt allerlei stijlen voort: rode en witte droge wijnen, Crémant de Loire, zoete wijn en rosé.

Chenin blanc voor Crémant de Loire mousserende wijn op basis van de méthode traditionelle uit onder andere Saumur en zoete wijnen uit Vouvray. Uit Savennières komen aromatische en fruitige chenin blanc wijnen met hoge zuren, voor droge, halfzoete en zoete wijnen.

Muscadet sur lie, witte wijn van de druif melon de Bourgogne uit Pays Nantais, dat heeft gerijpt op de gistcellen, de wijn heeft een hoge zuurgraad en vormt een klassieke combinatie met zeevruchten. Voor Sancerre en Pouilly-Fumé worden van sauvignon blanc druiven frisse, droge en aromatische wijnen gemaakt.

Anjou staat onder meer bekend om Rosé d’Anjou, halfzoete en fruitige wijnen, Coteaux de Layon voor zoete wijnen van overrijpe of edel gerotte chenin blanc druiven.

Er zijn in de Loire ook rode wijnen te vinden op basis van cabernet franc in Chinon en Bourgueil voor fruitige tot volle stevige wijnen.

Regels en appellations

Er zijn 63 appellations in het Loiredal, beroemde en bekende appellations zijn onder meer Sancerre, Pouilly-Fumé, Anjou, Touraine, Saumur, Menetou-Salon, Savennières, Chinon, Bourgeuil, Vouvray en Muscadet.

Wettelijke extra toevoeging op het etiket van Muscadet de Sèvre-et-Maine wijnen is Sur Lie, de wijnen blijven in de vergistingstank na de alcoholische vergisting op hun droesem. Ze worden rechtstreeks gebotteld uit deze tank.

Lotte weet Wijn wijngebieden Loire