Wijngebieden Frankrijk

Provence (en Corsica)

Provence

Waar ligt het

Aan de middellandse zee tussen Marseille en Nice in ligt het wijngebied Provence.

Het is een redelijk uitgestrekt gebied, tussen de zee, de Rhône en de Alpen in.

Welke druiven zijn er

De druivenrassen die veel worden aangeplant zijn grenache, cinsault, mourvèdre, ugni blanc, sémillon, clairette, vermentino (wordt rolle genoemd), bourboulenc, grenache blanc, marsanne.

Het verschilt per appellation welke druiven er worden gebruikt.

De bodemgesteldheid en het klimaat

Het klimaat is erg warm en zonnig met milde winters. In de zomer valt er meestal weinig regen.

De bodem in de streek is zeer gevarieerd van kalkrijk, leisteen, mergel, leisteen en kwarts, landinwaarts meer klei en zandsteen.

Wijnstijlen

Provence staat bekend om zijn droge en lichtgekleurde rosé wijnen, maar er komen ook witte en rode wijnen vandaan. De klassieke blend voor rosé is meestal mourvèdre en grenache, maar kan ook met cinsault en syrah in de blend voorkomen. De rode wijnen zijn meestal krachtig en vol rijp rood en zwart fruit. Uit Bandol komen erg goede rode krachtige wijnen die goed kunnen ouderen.

Regels en appellations

De grootste appellation is Côtes de Provence voor de gehele streek. Het grootste deel is rosé.

Andere appellations bieden een diversiteit aan wijnen. Coteaux Varois bij Toulon levert veel krachtige, fruitige en soepele rode wijnen. Coteaux d’Aix en Provence voor voornamelijke rode en rosé wijnen. Casis voor witte kwaliteitswijnen en Bandol is een vrij krachtige rode wijn van mourvèdre. Verder zijn er nog een paar hele kleine wijngebiedjes zoals Bellet bij de stad Nice en Palette bij Aix-en-Provence. Een overgroot deel van de wijnen uit de Provence hebben geen appellation, dit zijn Vin de Pays wijnen.

Corsica

Waar ligt het

Deels voor de kust van Zuid-Frankrijk, maar grotendeels voor de kust van Italië ligt in de Middellandse zee het Franse eiland Corsica. Het is Frans met invloeden uit Italië, maar heeft vooral een heel eigen cultuur, taal en lokale keuken.

Welke druiven zijn er

Voor witte wijn is vermentino (malvoisie genoemd) het belangrijkste druivenras, ook wordt er chardonnay, muscat en ugni blanc aangeplant. Voor rood en rosé worden onder meer druivenrassen zoals nielluccio, sciaccarello, merlot, syrah, grenache noir en cinsault aangeplant. Verder zijn er veel inheemse druivenrassen te vinden.

De bodemgesteldheid en het klimaat

Corsica is erg bergachtig en de meeste wijngaarden liggen aan de kust. De bodem kan varieren van klei, kalk, graniet. Het klimaat is warm, droog en mediterraan en er is veel wind.

Wijnstijlen

Er worden stille droge witte, rosé en rode wijnen gemaakt. Er zijn invloeden uit Italië terug te vinden in de wijn. Zo is de nielluccio eigenlijk sangiovese uit Toscane.

De witte wijn van vermentino is fris, droog en kunnen erg aromatisch zijn. Ook worden er zoete wijnen gemaakt van muscat en vermentino.

Regels en appellations

Hoewel er 9 AOC’s zijn in Corsica wordt een groot deel van wijn verkocht onder IGP label geproduceert, met de mooie naam L’Ile de Beauté.

Lotte weet Wijn Frankrijk wijngebieden Provence en Corsica