Wijngebieden Frankrijk

Savoie

Waar ligt het

In het oosten van Frankrijk in de Franse Alpen liggen de departementen Savoie en Haut-Savoie  tegen de grens van Italië en ter hoogte van Lyon. De Savoie ligt in de regio Auvergne-Rhône-Alpes. Een klein deel van het wijngebied ligt in het departement Isere en Ain. In Ain ligt Bugey en Savoie Bugey worden nog wel eens als 1 wijngebied benoemd.

Grote plaatsen in het kleine wijngebied zijn onder meer Chambery en Aix-les-Bains.

Welke druiven zijn er

Voor wit zijn veel aangeplante druivenrassen jacquère, roussette, malvoisie, molette, gringet, mondeuse blanc en chardonnay en voor rode wijn mondeuse, gamay, chasselas, persan en pinot noir.

De bodemgesteldheid en het klimaat

In de Alpen zijn de winters vrij koud en de zomers zijn warm met veel zon, de aanwezigheid van de meren hebben een goede invloed op de druiventeelt. De bodem is rotsachtig en bestaat uit kalk en mergel.

Wijnstijlen

In de Savoie tref je witte, rode en rosé wijnen, voornamelijk droog, fris en licht. Ook zijn er mousserende wijnen. Het grootste deel is droge witte wijn van de jacquère druif. Ook roussette levert veel goede witte wijnen. Een zeldzame maar bekende rosé van de Gamay druif is een lichtzoete mousserende wijn volgens de méthode ancestrale uit het gebied Bugey.

Regels en appellations

Het gros van de wijnen worden verkocht als Savoie of Vin de Savoie, soms met toevoeging van de gemeente naam, Seyssel en Bugey hebben een eigen appellation.

Ook vindt je appellations onder de naam Roussette de Savoie en Roussette de Bugey waar uiteraard een belangrijk deel wijn van de roussette druif in is verwerkt.

Binnen deze appellations zijn 16 cru’s te vinden van wijngaarden die kwaliteitswijnen leveren en waar ook bepaalde strengere regels gelden ten aanzien van kwaliteit en voorgeschreven druivenrassen. Een groot deel van deze cru’s liggen ten zuiden van Chambéry.

Lotte weet Wijn wijngebieden Savoie