Wijngebieden Frankrijk

Zuid-West

Waar ligt het

Ten zuiden en oosten van de wijnregio Bordeaux liggen verspreid over de oude regio Aquitaine (nu onderdeel van Nouvelle-Aquitaine een aantal wijngebieden. De departementen waar de wijnregio’s liggen zijn Dordogne, Girondes, Landes, Lot-et-Garonne en Pyrénées-Atlantiques.

Dit enorme gebied kent een aantal AOP’s en een paar IGP’s (Indication Géographique Protegée, iets lagere categorie dan een AOP). Een grote appellation is weggelegd voor Armangac, daarvoor worden het druivenras ugni blanc voor aangeplant.

Hieronder een weergave van het gebied. Het aanbod van de wijnen en aangeplante druivenrassen is zeer divers.

Regio Bergerac

Het wijngebied van Bergerac grenst in het westen tegen Saint-Emillion aan. In dit gebied zijn er naast Bergerac diverse wijnbenamingen te vinden zoals Monbazillac en Pécharmant.

Welke druivenrassen zijn er

Sauvignon blanc, sémillon, muscadelle voor witte droge en zoete wijnen.

Voor rode wijnen worden er de bekende Bordeaux druiven vaak in een blend gebruikt, je vindt er dan ook veel cabernet sauvignon, cabernet franc, malbec, merlot.

De bodemgesteldheid en het klimaat

Klimaat en bodem komen overeen met die van Bordeaux. Er is een gematigd warm klimaat met Atlantische invloeden. Er zijn gebieden met kalkhoudende klei, maar ook kiezelbodems te vinden.

Wijnstijlen

Droge rode en witte wijn, bijvoorbeeld  Côtes de Bergerac Rouge (Bordeaux blend) en Bergerac Blanc. Zoete witte wijnen komen veel voor onder de appellations Rosette en Monbazillac. Deze zoete wijnen worden gemaakt van zeer rijpe of druiven aangetast door de schimmel botrytis cinerea, ook wel edele rot genoemd, in het Frans: pourriture noble.

Regels en appellations

De volgende appellations (AOP’s) zijn te vinden in het gebied Bergerac: Pécharmant, Côtes de Bergerac Blanc, Côtes de Bergerac Rouge, Bergerac Rouge, Bergerac Rosé, Bergerac Sec, Saussignac, Rosette, Montravel.

AOP Duras

Duras ligt tegen Bergerac en Entre-Deux-Mers aan en wordt vaak samen met Bergerac genoemd, de wijnstijlen lijken erg veel op elkaar. Over het algemeen is de wijn in Duras erg betaalbaar.

De AOP is Côtes de Duras en brengt prima rode en witte wijnen met de Bordeaux druivenrassen voort.

AOP Cahors

De stad Cahors in het departement Lot geeft de naam aan het wijngebied Cahors, de wijngaarden liggen in de omgeving van de rivier de Lot. De AOP Cahors staat al eeuwen bekend om zijn krachtige en dieprood gekleurde rode wijn, gemaakt van de druif malbec die in de Cahors côt heet. De wijn is stevig, fruitig en kruidig met veel tannines. Naast côt worden ook merlot en tannat aangeplant, maar onder de AOP Cahors moet de wijn minimaal voor 70% uit côt bestaan. De streek brengt weinig witte en rosé wijn voort en deze valt niet onder de AOP Cahors, maar is Vin de Pays du Lot.

AOP Gaillac

De AOP Gaillac is een zeer oud wijngebied dat in het departement de Tarn ligt waar de bekende sauvignon blanc en muscadelle wordt aangeplant maar ook zeldzame druivenrassen zoals mauzac, odenc, len de l’El.

AOP Fronton

Vlakbij Toulouse ligt een heel klein wijngebied genaamd Fronton met AOP. Hier komen voornamelijk rode wijnen vandaan van de lokale druif Négrette, ook worden Syrah en Gamay aangeplant.

IGP Côte de Casgogne

Er komen verschillende wijnen uit Côte de Casgogne, het is een vrij groot gebied.

Veelvoorkomende druivenrassen zijn gros manseng, colombard, ugli blanc en sauvignon blanc die al dan niet in een blend worden gebruikt voor droge witte wijn. Deze wijnen zijn fris, fruitig en kunnen aroma’s hebben van citrus en bloemen en kunnen bovendien makkelijk gecombineerd worden bij borrelhapjes. De wijnen hebben een goede prijs-kwaliteit verhouding.

De streek brengt ook zoete witte wijn, rosé en rode wijn voort. Voor rood en rosé worden merlot en cabernet sauvignon aangeplant.

AOP Madiran

In Madiran worden wijnen gemaakt van de tannine-rijke druif tannat. Deze wijn heeft tijd nodig om te ouderen. Er zijn procédé’s waardoor de wijn sneller op dronk is en veel fruitiger is.

AOP Jurançon

Staat bekend om de zoete witte wijnen van late oogst, geen edele rotting. Veel voorkomende druiven zijn gros en petit manseng.

AOP Irouléguy

Tegen de Spaanse grens aan ligt een heel klein en het enige Baskische wijngebied van Frankrijk.

Er worden witte, rosé en rode wijnen gemaakt van de druiven tannat, gros en petit manseng en petit courbu. Maar ook de druiven die in de Bordeaux (cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot) veel voorkomen zijn toegestaan.

Nog meer appellations

Het zuid westen kent nog meer appellations met ieder eigen kenmerken met bekende maar vaak ook onbekende en zeldzame druivenrassen. Overige AOP’s zijn Brulhois, St.Mont, Tursan, Buzet, Béarn en Pacherenc du Vic-Bilh. Je kunt er onder meer vinden voor rode wijn: fer-servadou, courbu noir (belangrijk in Béarn).  Voor wit arrufiac, courbu blanc, petit courbu.

Lotte weet Wijn wijgebieden Zuid-West