Wijngebieden Italië

Wijnen om bij te eten

Geen wijnland zo divers als Italië, in bijna het hele land tref je wijnstokken aan. Er zijn meer dan 500 verschillende druivenrassen, ruim 500 afgebakende herkomstgebieden (DOC, DOCG en IGP),  4 klimaatzones en veel verschillende wijnstijlen. De wijnregio’s Italië zijn grofweg in te delen in 4 grote regio’s en de 2 eilanden Sardinie en Sicilie.

Italië staat in de top 3 samen met Spanje en Italië als het gaat om hoeveelheden geproduceerde wijn en wijngaard areaal.  Het land staat bekend om haar beroemde Barolo’s, Chianti en natuurlijk Prosecco en Lambrusco. Zeer befaamd is ook Amarone wijn, een droge geconcentreerde rode wijn gemaakt van gedeeltelijk ingedroogde druiven. Verder zijn droge witte wijn van pinot grigio en de lichtmousserende zoete moscato d’Asti ook zeer bekend buiten Italië.

Maar dat is natuurlijk niet alles. Vanwege de vele, vooral inheemse, gebruikte druivenrassen en verschillen in klimaat en terroir is Italië een interessant gebied om meer over te lezen en verschillende wijnen uit te proberen.

Kenmerkend voor Italiaanse wijnen is dat dit wijnen zijn met een bijzonder hoge zuurgraad. Italianen kennen geen borrelcultuur, maar drinken graag een glas wijn bij het eten. Daarom passen de wijnen vaak zo goed bij gerechten met redelijk hoge zuren, zoals gerechten met tomaat.

wijngebieden italië