Hoe proef je wijn?

Leer hoe je kijkt, ruikt en proeft

Je hoeft geen vinoloog of professional te zijn om wijn te kunnen proeven. Er zijn diverse methodes om stap voor stap wijn te proeven. Deze methodes geven vorm aan wijnproeven, zodat je een wijn beter leert kennen en herkennen. Het geeft je informatie over een wijn en zorgt ervoor dat je steeds beter een keuze kunt maken wanneer je in een wijnwinkel bent of voor het wijnschap in de supermarkt staat.

Ik loop de stappen beknopt door. Tijdens een wijnworkshop of wijncursus leer je goed wijn proeven aan de hand van geselecteerde wijn met specifieke kenmerken van het gebied of het druivenras.

Kijken

Door te kijken naar een wijn kan je naast de kleur van de wijn ook zien of deze helder of troebel is.

Is de wijn ongefilterd of ongeklaard of zit er bijvoorbeeld depot in het glas. Aan de kleur zou je kunnen afleiden of er veel of weinig schil-extractie heeft plaatsgevonden.

Ook kan het kijken naar de wijn informatie geven over de leeftijd van de wijn. Houdt de wijn altijd altijd voor een witte achtergrond in goed licht voor de juiste beoordeling.

Ruiken

Zorg voor schone glazen, ook wanneer een glas al een tijdje in de kast heeft gestaan is het goed om deze eerst even om te spoelen met warm water en een schone doek te drogen.

Ruik eerst zonder te walsen. Wals dan de wijn door het glas en ruik nog een keer.

Welke aroma’s ruik je? Zijn het fruit aroma’s, bloemen, wat ruik je nog meer, leer, aarde, hout? Of bevat de fles een wijnfout? Een aromawiel kan je helpen om geuren te omschrijven. De aroma’s van een wijn kunnen iets zeggen over de leeftijd van een wijn en de wijze waarop deze is gemaakt.

Proeven

Je voelt ‘m al aankomen: slurpen, klokken, spugen… zoals een professionele wijnproever.

Maar is dat echt nodig?

Wanneer je een slokje wijn hebt genomen kan je deze even door je mond laten gaan om te onderzoeken wat voor mondgevoel de wijn geeft, of de wijn hoog of laag in de zuren zit, is het een wijn met een hoog of laag alcohol percentage, welke fruit proef je, enzovoort.

Geef jezelf wat tijd om de wijn echt te proeven, je geniet langer van je glas wijn en wordt bewuster van de structuur van de wijn. Voor een optimale smaakbeleving kan je de wijn door je mond laten walsen en een klein beetje lucht erbij laten komen. Hardop slurpen mag, maar dat is natuurlijk persoonlijk.

Verdere details

Stel je proeft de wijn blind: welk druivenras denk je aan? Komt de wijn uit Europa of juist daarbuiten zoals Australië of USA.

Ook al proef je de wijn niet blind, dan kan je ook nog andere conclusies trekken, bijvoorbeeld:

Heeft de wijn hout gehad denk je? Op welke wijze zou de wijn gemaakt zijn? Heeft de wijn lang gerijpt?

Conclusie en je mening

Een conclusie kan heel technisch of persoonlijk zijn.

Stel je concludeert dat dit een zeer complexe wijn is met lange afdronk, dat is op basis van de stappen die hierboven beschreven zijn tot stand gekomen. Daarnaast kan je ook je persoonlijke mening vormen. Vind je dit een prettige wijn, past het goed bij de sfeer en de stemming van het moment of wellicht bij het gerecht dat je in gedachte hebt?

Lotte proeft wijn

Het aromawiel

Lotte weet WIjn aromawiel

Wijn proeven in het kort…

1. KIJKEN

Houd het glas tegen een witte achtergrond.

Is de wijn helder of troebel?

Hoe intens is de kleur?

Hoe zou je de kleur omschrijven?

2. RUIKEN

Eerst ruiken zonder walsen, dan pas walsen.

Hoe intens ruikt de wijn?

Wat voor aroma’s ruik je?

Heeft de wijn houtrijping gehad?

3. PROEVEN

Is de wijn droog of zoet?

Proef je zuren?

Proef je tannines?

Is de afdronk lang of kort?

Hoe zou je de smaak omschrijven?

4. CONCLUSIE

Is de wijn jong of oud?

Is de wijn complex?

Wat kan je er goed bij eten?

Wanneer zou je deze wijn drinken?

Wat vindt je zelf eigenlijk van deze wijn?