Salade Ardéchoise

Deze salade at ik ooit op een terras in het middeleeuwse stadje Balazuc in de Ardèche na een behoorlijk pittige wandeling want deze Village de caractère was vroeger een burcht en alle straatjes gaan steil omhoog. Een flinke lunch was dus erg welkom.

In mijn herinnering werd deze salade geserveerd met gekookte kastanjes, kleine stukjes Franse kaas (vast een lokale specialiteit die ik niet meer weet) en gebakken spekjes. Ik heb de originele variant van de salade geprobeerd op te zoeken maar ieder heeft z’n eigen variant ervan, de waarheid zal ergens in de Ardèche liggen. Dit is in ieder geval mijn variant.

Eet smakelijk!

Salade Ardéchoise Net als in Frankrijk
Bereiden

Eerst de voorbereiding:

Kook de aardappels in de schil en laat afkoelen, snij ze daarna in partjes.

Snij en bak de ham of bacon in een koekenpan, het liefst in een pan met anti-aanbaklaag, dan kan je ze bakken zonder olie toe te voegen. Gebruik je liever de eendenborst? Deze hoef je niet meer te bakken. De eendenborst kan je vaak kant en klaar en in plakjes gesneden in de supermarkt kopen,

Snij de tomaten in stukjes. Snij tot slot de kastanjes doormidden snijden en breek de walnoten in tweeën.

Dan het opmaken van de salade:

Maak dan de salade op door alle ingrediënten rommelig neer te leggen op 1 grote schaal of meteen op de borden en dan de sla over de ingrediënten strooien

Maak de dressing door een scheut azijn, wat olie en een scheutje ahornsiroop of honing naar smaak met elkaar te mengen, voeg wat zout en peper toe en sprenkel over de salade.

Hoewel niet op de foto’s te zien heb ik er wat avocado aan de salade toegevoegd, is lekker fris.

Deze salade is een flinke maaltijd salade en kan het beste met wat knapperig stokbrood worden gegeten.

Bon appétite!

Salade Ardéchoise Net als in Frankrijk
Ingrediënten

Voor 2 personen

  • gemengde sla
  • 2 tomaten
  • 250 gram gekookte aardappels
  • 100 gram uitgebakken bacon of ham of een paar plakjes gerookte eendenborst.
  • frans kaasje, zoals Epoisses of brie of wat je maar lekker vindt, bijv. 50 gram per persoon
  • 100 gram gekookte kastanjes
  • 75 gram walnoten
  • eventueel avocado
  • vinaigrette van azijn, (walnoten)olie en ahornsiroop of honing
  • eventueel avocado
  • peper en zout
Verder nodig
  • ruime schaal voor een salade
  • snijplanken
  • pannetje

wijn drinken in wijnstad en eetstad BoredeauxWil je niks missen van Lotte weet Wijn, volg mij dan op Instagram en schrijf je onderaan de pagina in voor de nieuwsbrief met de laatste verhalen, recepten en wijntips.