Wijngebieden Frankrijk

Jura

Waar ligt het

In het oosten van Frankrijk ter hoogte van de Bourgogne en tegen de Zwitserse grens aan ligt het departement Jura. Het hoort bij de regio Bourgondië-Franche-Comté. Het wijngebied Jura is een langgerekte streek met veel bossen, langs de bergen aan de zuidkant liggen de wijngaarden.

Grote en bekende plaatsnamen omtrent het wijngebied zijn Arbois, Château-Chalon en L’Etoile.

Welke druiven zijn er

Voor witte wijn zijn onder meer de druivenrassen savagnin blanc en chardonnay (die heet in de Jura Melon d’Arbois) aangeplant. Voor rode wijn vindt je onder meer poulsard, trousseau en pinot noir.

De bodemgesteldheid en het klimaat

De samenstelling van de bodem verschilt per gebied en kan bestaan uit mergel, kleigrond of kalk.

Het klimaat van de Jura is koel met koele winters en gemiddeld warme zomers.

Wijnstijlen

In de Jura zijn droge witte, rosé, vin gris (een zeer bleke rosé) en rode wijnen te vinden, maar ook pétillant naturel, Crémant du Jura volgens de méthode traditionelle en zoete dessertwijnen.

Specialiteiten van de streek zijn Vin de Paille en Vin Jaune.

Vin Jaune ook wel gele wijn wordt gemaakt van rijpe savagnin druiven en de wijn wordt voor 6 jaar gefermenteerd in houten vaten, er blijft dan van 1 liter wijn 0,62 liter over wat precies past in een zogenaamde Clavelin fles. De wijze waarop deze wijn wordt gemaakt is ongeveer hetzelfde als sherry. De wijn kan heel goed ouderen en heeft een bijzondere nootachtige smaak.

Vin de Paille is een zoete wijn en wordt gemaakt van gedroogde druiven die op een paar maanden op strooien matten te drogen worden gelegd. Tot slot wordt er ook Macvin du Jura gemaakt, een versterkte wijn (likeurwijn).

Regels en appellations

AOP Côtes du Jura geldt voor de gehele streek. Er zijn een paar top appellations onder de namen Arbois, Château-Chalon (veel Vin Jaune) en L’Etoile voor witte wijn. Ook voor Crémant du Jura en Macvin du Jura is er een appellation.

Lotte weet Wijn wijngebieden Jura