Wijngebieden Frankrijk

Champagne

Waar ligt het

In het noorden van Frankrijk ten oosten van Parijs en slechts 500 km rijden vanuit Nederland begint de Champagnestreek. De grote plaatsen zijn Reims, Epernay en Troyes.

Het gebied is grofweg in te delen in Marne vallei, Montagne de Reims, Côte des Blancs en zuidelijk de Côte des Bar (Aube).

Welke druiven zijn er

De toegestane druiven om champagne mee te maken zijn chardonnay, pinot noir, pinot meunier en wat minder bekend zijn onder andere pinot blanc en pinot gris.

In de omgeving van Epernay zijn traditioneel meer chardonnay huizen te vinden vanwege de ligging dichtbij Côte des Blancs en in de champagnehuizen in de omgeving van Reims traditioneel meer pinot noir en Côte des Bar staat bekend om champagnes van pinot noir.

De bodemgesteldheid en het klimaat

De streek ligt zeer noordelijk en heeft een koel maar gematigd klimaat, het kan er relatief vaak regenen. De bodem bestaat voornamelijk uit kalk en krijt, maar elk stukje van de regio is uniek. 

Wijnstijlen

Alles in de Champagne is wettelijk geregeld, de tijd van de kelderrijping, informatie op het etiket, herkomst, toevoegingen, wijze van snoeien van de wijnstokken, de oogst etc. Dit alles om de kwaliteit zo hoog mogelijk te houden en de concurrentie het meest eerlijk te houden.

De Champagnestreek staat voornamelijk bekend om mousserende wijn gemaakt volgens de méthode traditionelle. De klassieke blend ook wel assemblage voor champagne is chardonnay, pinot noir, pinot meunier in ongeveer gelijke delen. Champagne van 100% witte druiven gemaakt (chardonnay) worden Blanc de Blancs genoemd, (witte) champagne van rode druiven worden Blanc de Noirs genoemd. Wijnen van druiven uit 1 oogstjaar zijn vintage champagnes. Rosé champagne kan worden gemaakt van witte mousserende wijn gemengd met een klein beetje rode wijn, dit is alleen in de Champagnestreek toegestaan.

De stijlen van de wijn zijn uiteenlopend van heel zoet (doux) met toegevoegde suiker van wel 50 gram per liter tot beendroog (brut nature of zero dosage) waar helemaal geen suiker aan toe wordt gevoegd. Tegenwoordig is brut zeer populair terwijl in de 19de eeuw een doux of demi-sec veel werd gemaakt, dit was om de slechte kwaliteit te maskeren.

Er zijn in de Champagnestreek ook wel rode en witte wijnen te vinden. Ook is er vaak Ratafia de Champagne te vinden, een likeurwijn gemaakt van champagnedruiven.

Regels en appellations

De mousserende wijn gemaakt volgens de méthode traditionelle (met tweede gisting op de fles) mag alleen Champagne heten als het ook uit de vastgestelde gebied afkomstig is.

De non-vintage wijnen moeten verplicht 15 maanden op de eigen gist rijpen en mogen pas na 18 maanden worden verkocht. Vintage wijnen moeten minimaal 3 jaar rijpen.

In de Champagnestreek werkt men anders dan andere wijnregio’s met gemeenteappelations, er zijn grand-cru en premier-cru gemeentes. Dat wil dus zeggen dat wanneer de wijngaard in een gemeente ligt die een grand cru classificatie heeft de wijn ook een grand cru wijn is. Dit zie je niet heel vaak terug op de fles omdat de wijnen vaak blends zijn uit verschillende gemeentes.

Lotte weet Wijn Frankrijk wijngebieden Champagne