Wijngebieden Frankrijk

Rhône

Waar ligt het

De Rhône ligt in het zuid-oosten van Frankrijk en is in te delen in de noordelijke en zuidelijke Rhône. Het noordelijke deel begint bij Vienne en loopt tot net voorbij Valance, dit deel van het wijngebied is redelijk smal. Vanaf Montélimar gaat het verder zuidelijk en wordt het wijngebied wat breder. Het grenst enerzijds in de buurt van de plaats Nîmes en anderzijds aan de Provence.

Binnen het gebied vallen onder meer de gebieden Drôme, Vaucluse, het Luberon gebergte, Mont Ventoux.

Welke druiven zijn er

De druivenrassen die worden aangeplant kunnen per appellation verschillen, je vindt er onder meer syrah, mourvèdre, grenache, cinsault voor rood en viognier, marsanne, roussanne, muscat blanc à petits grains voor witte wijn.

De bodemgesteldheid en het klimaat

Omdat het zo’n uitgestrekt gebied is verschillen bodem en klimaat per deelgebied.

In het noorden tref je onder andere graniet, leisteen, kiezel, kalk in de bodem aan. Er is een gematigd landklimaat met hete zomers en koude en natte winters.

In het zuiden bestaat de bodem uit klei, zand, zandsteen, gletsjerstenen en kalk.

Er heerst een klimaat met middellandse zee invloeden, hete en droge zomers en milde winters met voldoende regenval. De streek kan last hebben van de koude mistral wind uit de alpen. Er is veel beschutting nodig, daarvoor worden cipressen aangeplant.

Wijnstijlen en appellations

De wijnen die worden gemaakt zijn zeer divers en verschillend per deelgebied. Van rode en witte droge wijnen in allerlei blends tot zoete dessertwijnen. Hieronder een aantal gebieden omschreven met de wijnstijl en smaken. Côtes du Rhône en Côtes du Rhône-Villages zijn de appellations voor de gehele streek.

Noord:
Côte-Rôtie

Betekend geroosterde De wijn mag bestaan uit Syrah (minstens 80%) en aangevuld met maximaal 20% van de witte druif Viognier, Viognier moet dan wel worden meevergist en niet later geblend worden. In de praktijk bestaan de meeste wijnen uit 100% Syrah. Zeer bijzondere wijnen die goed kan ouderen. De aroma’s zijn zeer fruitig (rood en zwart), viooltjes, specerijen, bos, leer, tabak of koffie.

Condrieu en Château Grillet

Hier worden witte wijnen van viognier gemaakt, de wijnen zijn zeer complex met aroma’s van perzik, abrikoos en bloemen en hebben milde zuren. De wijnen zijn zeer zeldzaam en kunnen goed ouderen. De appellation Château Grillet kent maar 1 wijngaard en behoord toe aan 1 eigenaar, dit verschijnsel wordt ook wel cru monopole genoemd.

Hermitage en Crozes-Hermitage

Crozes-Hermitage ligt als het ware om Hermitage heen. Crozes-Hermitage brengt goede wijnen die wat betaalbaarder zijn dan Hermitage, de wijnen uit de Hermitage zijn kwalitatief beter. Voor rode wijn zijn Syrah en max. 15% marsanne en/of roussanne toegestaan. Hermitage is wat krachtiger en complexer dan Crozes-Hermitage. Voor witte wijn wordt een blend van marsanne en roussanne gemaakt.

Zuid:
Châteauneuf-du-Pape

Zeer klein gebied waar beroemde rode wijnen vandaan komen met een blend van onder meer grenache, syrah, mourvèdre, cinsault en meer. Er zijn in totaal 8 blauwe en 5 witte druivenrassen toegestaan. Voor wit wordt vaak een blend van roussanne, bourboulenc, grenache blanc en/of clairette gemaakt. Het gebied heeft een goede reputatie, de wijnen zijn vrij kostbaar.

Gigondas

In Gigondas wordt rode wijn gemaakt van een blend van 50% grenache en 15% syrah en/of mourvèdre. Voor krachtige, volle wijnen met fruitige en kruidige aroma’s.

Muscat de Beaumes-de-Venise

Is een versterkte zoete wijn gemaakt in Beaumes-de-Venise van de druif muscat à petit grains. Het is een fruitige Vin doux naturel met aroma’s van abrikozen en honing.

Tavel

In Tavel wordt alleen rosé gemaakt, het zijn beroemde en kwalitatief goede wijnen met aroma’s van rood fruit, zachte kruiden en een pepertje.

Lotte weet Wijn Frankrijk wijngebieden Rhône