Wijngebieden Frankrijk

Klassiekertje

Frankrijk wisselt jaarlijks stuivertje met Spanje en Italië als het gaat om hoeveelheden geproduceerde wijn en wijngaard areaal. Het behoort tot 1 van de 3 grootste wijngebieden in de Wereld. Het is een klassiek wijnland met een behoorlijke historie, een oude wijnwetgeving, afgebakende herkomstgebieden en een diversiteit aan terroirs en wijnstijlen. 

Elke regio is anders

Elke wijnregio heeft z’n eigen druivenrassen, terroir en tradities. Waar druivenrassen zoals riesling en pinot gris goed gedijen bij het klimaat en bodem in de Elzas en dus kenmerkend zijn voor deze omgeving, is chardonnay dat voor Bourgogne, chénin blanc voor Loire, cabernet sauvignon voor Bordeaux en syrah voor de noordelijke Rhône. Ook is Frankrijk het land waar veel mousserende wijnen vandaan komen met als bekendste wijn Champagne. 

Frankrijk ingewikkeld?

Ja, Frankrijk heeft ingewikkelde en soms ondoorgrondelijke wijnwetten, die per regio en zelfs subregio enorm verschillen. Het zijn afspraken waarvan de oorsprong in bijvoorbeeld Bordeaux teruggaat tot 1855. De toen vastgelegde  regels zijn sindsdien ongewijzigd. Jonge wijnmakers beginnen zich nu af te zetten tegen deze oude regels en experimenteren met nieuwe druiven en stijlen buiten de AOP om.

Ontdekken

Je kunt het land bestuderen aan de hand van het etiket van de fles. Probeer te ontdekken uit welke regio en van welk chateau de fles komt, welke druiven gebruikt zijn en welke kwaliteit je kan verwachten. Nog leuker is om de wijn te proeven  met een bijpassend streekgerecht.