In welke landen wordt wijn gemaakt?

Oude Wereld, nieuwe Wereld…

Druivenstokken verbouwen voor wijn is mogelijk in gebieden die liggen tussen de 30ste en 50ste noorder- en zuiderbreedtegraad. Het klimaat moet ideale omstandigheden hebben voor optimale rijping van de druif en een goede cyclus voor de druivenstok.

Klimaat

Voldoende temperatuurverschil tussen zomer en winter, niet te warm maar ook niet te koud en vochtig klimaat zijn onder meer de vereisten voor de groei van de wijnstok en ontwikkeling van de druif.

Oude wereld

Klassieke wijngebieden zijn onder andere Frankrijk, Spanje en Italië, deze landen behoren tot de zogenaamde oude wijnwereld landen. Moderne vinificatie, afgebakende herkomstgebieden en terroirgedreven wijnen uit druiven die er van oudsher groeien en tot hun recht komen in dat gebied, klimaat en bodem.

Nieuwe wereld

Nieuwe wijnwereld landen zijn onder andere Zuid-Afrika, Australië en Noord- en Zuid Amerika. De aangeplante druivenstokken zijn veelal van Europese oorsprong en de wijnstijlen zijn zelden terroir gedreven. Er is veel vrijheid op gebied van wijnbouw. De regels in deze regio’s zijn minder strikt op gebied van onder meer gebruikte druivenrassen, irrigatie en herkomst. Je treft er veel Europese blends, denk aan een Bordeaux blend uit Zuid-Afrika, Napa Valley in Californië of Margaret River in Australië.

Druiven, regio’s en wijnstijlen

Per land vind je hier een omschrijving van de gebruikte druivenrassen per gebied, omschrijving van regio’s en wijnstijlen. 

Wijnregio's wijnatlas