Hoe smaakt een wijn?
Wat dronk ik en hoe beoordeel ik de wijn?
Ik proef en beoordeel wijnen volgens een vaste methode. Mijn bevindingen noteer ik in een proefnotie. Het gaat er niet om of ik een wijn lekker vindt, smaken verschillen immers. Het gaat om de kwaliteit en de prijs-kwaliteitsverhouding van de wijn. Welke aroma’s zijn te onderscheiden? Hoe is het mondgevoel en hoe smaakt de wijn? Zijn er bijzonderheden? Hieronder lees je welke wijnen ik heb geproefd en hoe ik ze beoordeel.
Ortus de Château Bélingard
Typische Bordeaux blend, zwoele aroma’s van gestoofd fruit van de merlot en tonen van potloodslijpsel van cabernet sauvignon. Aromatische wijn, vanille en getoast hout, rood en zwart fruit...
Phantom Chardonnay
Phantom is het vlaggenschip van Bogle Vineyards, onder dit label brengt het huis een witte wijn van chardonnay en een rode wijn (blend) uit. Het etiket is gebaseerd de op Gobelet gesnoeide wijnstokken (bushvines) waar de druiven aan groeien...
San Martino Prosecco Superiore
Feestelijke wijn, een goede begeleider van borrelhapjes en gaat niet snel vervelen, dit is wat ik een echter doordrinker noem...
Le Premier Brut Cesarini Sforza
Veel rijp geel fruit, grapefruit en een fris citroentje in de afdronk...
Sauvignon blanc Cantina Lavis
Stuivend, buxus, kruisbes, citrus zoals grapefruit, rijpe witte perziken, groene appels en veel frisheid. Medium complex...
Riporta Primitivo
Veel rijp zwart fruit zoals bramen en een zwoel en zoet aroma van kersenjam. Gestoofde pruimen. Hint van kaneel en een klein beetje vanille. Enigszins complexe aroma’s...
Barista ‘coffee’ pinotage
Zeer aromatische wijn, wat aards. Veel rood en zwart fruit. Rokerige tonen, chocolade, een hint van vanille en koffie aroma...
Vintae Matsu
Vol fruit en bijna om in te snijden zoveel aroma’s heeft deze toch nog vrij jonge wijn. Korte houtrijping al zou je gezien het volle karakter dat in eerste instantie denken dat het langer is geweest....
Pierazzuoli Chianti Montalbano
Rood en zwart fruit zoals bramen, bessen en frambozen. Subtiele kruidigheid zoals koekkruiden, geroosterde tomaat. Enigszins complexe aroma’s....