Ortus de Château Bélingard

Proefnotitie van Ortus de Château Bélingard. Hoe beoordeel ik deze wijn?

Wijn, wijnhuis & appellation: Ortus de Château Bélingard, AOP Côtes de Bergerac

Jaar: 2016

Land & gebied: Frankrijk, Bergerac, Pomport

Druivenras: blend van merlot 65%, malbec 20% en cabernet sauvignon 15% (Bordeaux blend)

Kleur: Dieprode kleur, redelijk intens.

Aroma’s: Typische Bordeaux blend, zwoele aroma’s van gestoofd fruit van de merlot en tonen van potloodslijpsel van cabernet sauvignon. Aromatische wijn, vanille en getoast hout, rood en zwart fruit.

Zoetheid: Droog

Zuurgraad: Medium tot hoog, neigt meer naar de hoge kant qua zuren

Alcoholpercentage: 13,5%

Mondgevoel: Redelijk wat tannines, drogend mondgevoel, zuren zijn aanwezig, erg sappig.

Smaken: Volle wijn met stevige tannines. Rood fruit, zwarte bessensaus en gestoofde pruimen, iets zoetzuur in de afdronk.

Bijzonderheden: Deze wijn is het vlaggenschip van Château Bélingard, wijnproducent in Bergerac. Ik heb een paar keer een bezoek gebracht aan dit Château en was vanaf het begin verslingerd aan deze wijn. De wijnen die in dit gebied, dichtbij Bordeaux, worden gemaakt zijn in de regel een Bordeaux blend. De wijn uit deze streek heeft ook wel wat weg van een goede Bordeaux, net iets boerser.

Helaas is Ortus niet te koop in Nederland, maar een ‘gewone’ rode wijn van Bélingard is wel verkrijgbaar. Tot die tijd nemen we zo nu en dan een doosje Ortus mee uit Bergerac als we daar in de buurt zijn.

Gedronken op: 16 januari 2021

Gedronken bij: ovenschotel met saucijzen worstjes, wortel, aardappels en gesmolten emmentaler.

Indruk/conclusie Ortus de Château Bélingard

Bijzondere en complexe wijn. Erg vol, met serieuze tannines. Zou nog wel even kunnen liggen dan wordt de wijn nog zachter van structuur. De wijn heeft een behoorlijk aantal maanden houtrijping gehad en is vrij stevig met een lekker vettig winters gerecht is dit prima te combineren.

Gekocht: bij Château Bélingard in Pomport, Bergerac, Frankrijk

Prijs: EUR 21,00

Website: https://www.belingard.com/

Proefnotitie Ortus de Château Bélingard

wijn drinken in wijnstad en eetstad BoredeauxWil je niks missen van Lotte weet Wijn, volg mij dan op Instagram en schrijf je onderaan de pagina in voor de nieuwsbrief met de laatste verhalen, recepten en wijntips.