Wijnstad (en eetstad) Bordeaux

Bordeaux is een hele leuke stad om een dagje of een weekend in door te brengen. Er zijn zoveel dingen te doen op het gebied van musea en winkels, maar stel je bent er een paar dagen wat ga je dan doen op een dag? Wat is echt de moeite waard om te doen? Uiteraard zijn er de grote musea en oude gebouwen om te bezoeken, maar ik focus mij dan meer op eten en drinken als ik door zo’n leuke stad loop. Voorbereiding is de sleutel, want anders mis je de good stuff en dan loopt zo’n bezoek op een teleurstelling uit. Gelukkig zijn er allerlei lijstjes en leuke tips te vinden online.

Toen ik de eerste keer in Bordeaux kwam draaide het voornamelijk om een indruk te krijgen van de stad. Je kunt veel wandelen in de stad langs de rivier bijvoorbeeld, de afstanden zijn te doen en je komt een hoop leuke dingen tegen. Ik ben er nog een keer terug gegaan en heb een aantal leuke eet- en drinkgelegenheden opgeschreven en geprobeerd deze op te zoeken. Bordeaux is echt een geweldige culinaire belevenis waar het voornamelijk om wijn draait, logisch het ligt in het middelpunt van de meest beroemde wijngebieden ter wereld. Bordeaux is echt het overwegen waard. Je kunt ook goed winkelen in Bordeaux, maar dan moet ik nog een keer terug. Voor nu heb ik het bij de wijn en eetdingen gehouden, hierbij mijn samenvatting daarvan.

Cité du Vin

Wanneer je in Bordeaux bent en fan van wijn bent is het leuk om Cité du Vin te bezoeken. Al is het maar voor het bijzondere gebouw en de belevenis. Cité du Vin is een wijnmuseum en je kunt met een audiotour door het hele gebouw heen lopen en van alles te weten komen over wijn en wijnbouw. Je loopt via een route met de audiotour door het gebouw naar boven en eindigt in de bar waar je een glas wijn krijgt, je kunt deze zelf uitkiezen, bovenin heb je een mooi uitzicht over de rivier. Op de begane grond is een ronde wijnwinkel met wijnen uit de gehele wereld, dus ook een wijn uit Nederland. Verder ook de grote merken te vinden zoals een Château Petrus. Ook de museumwinkel is leuk om te bezoeken met allerlei leuke wijngadgets.

Toegangskaartje kost: EUR 20 (vanaf prijs, afhankelijk van welke dingen je nog meer zou willen doen)

Adres: Esplanade de Pontac, 134 quai de Bacalan

www.laciteduvin.com

Musée du Vin et du Négoce

Klein museum over de geschiedenis van wijn en wijnhandel in Bordeaux met als afsluiter een proeverij en mini-workshop over de Bordeaux regio. Er is veel te lezen over het ontstaan van de classificatie van de wijnen uit de Bordeaux en de geschiedenis over Bordeaux als middelpunt met belangrijke haven voor de wijn. Er is een winkeltje met diverse soorten wijn en andere souvenirs.

Toegangskaartje kost: EUR 10

Adres: 41 rue Borie

www.museeduvinbordeaux.com

Canelé’s van Baillardran

Toen ik vorig jaar tegen iemand vertelde dat ik naar Bordeaux zou gaan kreeg ik de tip mee dat ik vooral een Canelé de Bordeaux zou moeten eten. Het was niet alleen een tip, het werd mij bijna opgedrongen, ik mocht het echt niet vergeten. Adres en naam van de winkel werden meegegeven. Nu kun je er bijna niet omheen als je in Bordeaux bent: de  Canelé’s van Baillardran zijn te koop in 12 winkels en verkooppunten in Bordeaux. Adressen te vinden op de website. Ze verkopen allerlei smaakjes en maten, maar neem gewoon de klassieke variant, met een beetje rum en vanille, deze zijn het lekkerste.

www.baillardran.com

Canelé’s van La Toque Cuivrée

Je struikelt bijna over de winkels met canelé’s in Bordeaux. Canelé’s horen bij Bordeaux, van oudsher wordt wijn geklaard met eiwit en dan blijven de eidooiers over, daar maakten ze dan een cakeje van gebakken in een koperen vormpje. De buitenkant is lekker crunchie met een zachte binnenkant. Hoewel Baillardran erg bekend is zijn de canelé’s La Toque Cuivrée ook erg lekker en iets goedkoper dan Baillardran. Om de verschillen te onderzoeken moet je even een vergelijking doen, er zijn ergere onderzoeken te bedenken lijkt mij. Bij Musée du Vin et du Négoce krijg je er een te proeven en een kaartje voor 10% korting voor Canelé’s van La Toque Cuivrée.

www.la-toque-cuivree.fr

L’Estacade

Aan de rechteroever van de Garonne is dit mooie restaurant gevestigd, het is dus niet in het centrum van Bordeaux, het is aan de overkant van de rivier, met de tram ben je er zo. Een aanrader wanneer je eens aan het water wil eten met mooi uitzicht. De inrichting vond ik een beetje Scandinavisch aandoen met veel hout en glas, er is gelukkig airco, als de zon weg is schuiven ze de ramen open. Je zou ook op het balkon een aperitief kunnen drinken. De huischampagne van het restaurant is Veuve Clicquot en dat kan je overal terugzien in het restaurant bijv. aan de oranje stoeltjes en tafeltjes buiten. Wij begonnen natuurlijk met een lekker glaasje Veuve Clicquot met wat oestertjes erbij als voorgerecht. Ik dacht dat de gerechten op de kaart voornamelijk uit vis zou bestaan, maar er zijn ook vleesgerechten, het is een beetje 50/50. Wij kozen voor vis (gebakken inktvis en coquilles) met een oosterse of Aziatische touch aan de gerechten, echt verfrissend. Er is een uitgebreide wijnkaart waar je sommige wijnen per glas gaan of een half flesje kan bestellen, ideaal vind ik persoonlijk. Vooraf reserveren is wel noodzakelijk, het is een heel druk bezocht restaurant en het is jammer als je de reis er naar toe hebt gemaakt en er is geen plekje meer. Wij komen nog een keer terug in ieder geval!

Adres: Quai des Queyries

www.estacade-restaurant.com

La Boîte à Huîtres

Klein gezellig restaurant met in de hoofdrol de oester en allerlei kleine gerechtjes zoals vissoep, rillettes, terrines en patés. De wijnen op de kaart passen uiteraard allemaal goed bij de zeevruchten, veel wijnen zijn ook per halve fles verkrijgbaar wat ik erg waardeer, de huischampagne is Louis Roederer, ook per halve fles verkrijgbaar. De oesters zijn van het seizoen en worden voor de pui van het restaurant opengemaakt en opgediend in een schaal met ijs. Verstandig om vooraf te reserveren want het is er behoorlijk druk en het restaurant heeft maar een beperkt aantal plaatsen. Ook een terras buiten, op een leuke en levendige plek in Bordeaux.

Adres: 38 Cours du Chapeau-Rouge

www.boiteahuitres.com

Marché des Capucins

Oudste overdekte markt van Bordeaux met verse producten zoals vis, vlees, groente en barretjes en restaurantjes. Gaat wel op tijd in de middag sluiten, dus op tijd erheen als je nog de indrukwekkende verse vis en groente wil zien. De straatjes in de markt hebben de namen van wijnregio’s in Bordeaux. Ik heb een glas wijn gedronken bij Bouquet d’Arômes (stand: 17a-b-d) waar je wijn per glas (er zijn 2 flessen open) kunt krijgen maar ook flessen kunt kopen.

Adres: Place des Capucins

www.marchedescapucins.com

Wijnwinkel La Cuv

Vlakbij Marché des Capucins aan de Place du Maucaillou vond ik een leuke wijnwinkel met allerlei wijnen uit Frankrijk maar ook daarbuiten. Veel biologische wijnen, veel bijzondere wijnen uit Bordeaux, maar dan niet allemaal op de traditionele wijze (syrah in Bordeaux???). Ik had net een Portugese wijn gedronken bij een wijnbar waar ik redelijk verbaasd over was dat ze het schonken. Blijkbaar is Bordeaux redelijk open minded als het gaat om eten en drinken dat niet uit Frankrijk komt. Er zijn 3 La Cuv winkels in Bordeaux. Leuk om je te laten adviseren.

Adres: 7 place du Maucaillou

www.la-cuv.com

La ligne rouge

Wijnbar met eten aan de kade, helaas niet geweest vanwege de drukte op zaterdagavond in Bordeaux, maar wel de moeite waard om te ontdekken.

Adres: 20-22 quai Richelieu

www.laligne-rouge.com

Andere leuke dingen

Boekenwinkel Mollat is gigantisch en heeft ook een zeer uitgebreide sectie kook- en wijnboeken. Uiteraard wel allemaal in het Frans, maar erg de moeite waard om eens naar al die klassiekers te kijken. Dat de kookboeken Franstalig zijn, is voor mij geen reden om te laten liggen overigens.

Adres: aan de Rue de la Porte en Rue Vital Carles

Leuke straatjes zijn onder meer Rue Notre Dame in de wijk Chartons, voor schattige winkeltjes en restaurantjes. Rue Saint-James en Rue Lafargue in de wijk Saint-Paul voor een heel divers aanbod van restaurants.

Jardin Public is een mooi openbaar park met weer mooie gebouwen aan de rand, vijvers, grasvelden, bomen en bloemen. Er is een leuk koffietentje. Prettige plek om een paar uurtjes te verblijven met mooi weer. Het park ligt aan de Cours du Verdun.

www.bordeaux.fr

Quai des Marques is een outlet aan de Quai de Bacalan met winkels zoals een outlet van Gien porselein.

www.quaidesmarques.com

Boulanger Maison Lamour

Wij verbleven in een wijk in Bordeaux aan de rand van het centrum (Mériadeck) en daar is ook Boulanger Maison Lamour gevestigd. Ons ontbijt kwam er ook vandaan. Het is misschien wat ver wandelen vanuit hartje centrum, maar mensen staan in de rij voor deze bakker. Fantastisch stokbrood en geweldige taartjes het leek wel een taartjesparadijs! Ze hebben ook diverse prijzen geworden en zijn zelfs een keer beste bakker van Frankrijk geweest….het overwegen waard?

Adres: 157 Rue Judaïque

www.maisonlamour.fr

Lotte kookt, proeft, bezoekt en schrijft

Drankje aan de Garonne

Wijninstituut Cite du Vin Bordeaux

Wijninstituut Cité du Vin

Musée du Vin et du Négoce Bordeaux

Musée du Vin et du Négoce

Een van de vele Canelé winkeltjes

restaurant L’Estacade Bordeaux

Prachtig uitzicht vanuit L’Estacade

De lekkerste oesters van Bordeaux bij La Boite a Huitres

Ongedwongen oesters eten

Marché des Capucins Bordeaux

Wijn van de dag aan de bar

Wijnwinkel La Cuv Bordeaux

Wijnwinkel La Cuv

Boekenwinkel Mollat Bordeaux

De afdeling kookboeken van Mollat

wijn drinken in wijnstad en eetstad BoredeauxWil je niks missen van Lotte weet Wijn, volg mij dan op Instagram en schrijf je onderaan de pagina in voor de nieuwsbrief met de laatste verhalen, recepten en wijntips.