Brie à la châtaigne
Een kaasje en noten gaan vaak goed samen. Deze brie kan je nog even in de oven doen of gewoon zo eten met een lekker vers stokbrood of toastje erbij.
Over brie en kaas gesproken…
Hoewel je een een lekkere volle rode wijn zou verwachten lopen de meningen uiteen. Witte wijn gaat beter bij bijvoorbeeld brie. Maar kies er een met niet te veel houtrijping. En wat doe je als je een heel kaasplankje serveert? Elk kaasje vraagt weer een andere wijn. Het is zonde om een hele goede en dure wij bij alleen een kaasplankje te openen. De kaas is best vet en laat een vettig laagje achter in je mond waardoor je de wijn niet meer zo goed proeft, dat is toch zonde.
Bij zachte kazen op basis van koemelk en niet te pittig zou je voor een droge mousserende wijn kunnen kiezen, maar ook een chardonnay uit de Bourgogne met niet al te veel houtrijping voldoet uitstekend, een lekker frisse sauvignon blanc uit de Loire of wat dacht je van een riesling…. toch wel keuze genoeg!
Begrijp mij goed, ik wil niet al te ingewikkeld doen over de keuze van de wijn, maar het kan soms wel eens leuk zijn om een lekker gerecht te combineren met een fijne wijn. Dat maakt je avond helemaal af.
Bereiden
Hak de kastanjes in kleine stukje en snij de brie overlangs open. Smeer op het opengesneden stukje wat vijgen jam en strooi een laagje gehakte kastanje eroverheen. Leg het andere puntje brie er weer op en dien op.
Maak een herfstige borrelplank: pak een mooie plank, leg de brie erop en wat vijgenjam of honing erbij. Maak de plank mooi op met wat gedroogde vijgen, gemengde noten, een stukje gedroogde worst en een schaaltje truffelmayonaise. Samen met knapperige toast en vers stokbrood en je lievelingswijn kan je avond niet meer stuk!
Ingrediënten
- stukje roombrie, bijv. 100 of 150 gram of kleiner als je niet meer nodig hebt
- een stuk of 4 à 5 kastanjes, gekookt (uit een pakje ready to eat kastanjes)
- vijgenjam
- eventueel wat honing
Meer artikelen

Bergerac, (wijn)vakantie paradijs

Château Feely, biodynamisch wijnparadijs

Kerstmenu 2022: Lotte’s favorites

Cadeautip voor de culinaire wijnliefhebber

Cadeau idee: gepersonaliseerde wijnglazen met een mooie fles wijn

Cassis: wijnstreek met zon, zee en rosé

Roussillon, zoete wijn en grenache

Minervois, wijnstreek in de Languedoc

Denemarken, koel wijnland

Zuidelijke Rhône, Gobelet en garrigue

Wijnreis naar Zuid-Frankrijk

Tussen Loire en steen

Gek op wijn in Zeist

Wat is Cava?

Wijnboeken voor de beginnende wijnliefhebber

Welke wijn bij het kerstdiner

In de ban van grüner veltliner

Dagje Vlaardingen, Maasland en Maassluis

Wijn en primeur, oui oui!

Bordeaux in een paar stappen

10 feiten over Veuve Clicquot Champagne

10 fijne wijnen van Gall & Gall

Goede voornemens, goede wijn

Pizza night met Italiaanse wijn

Op zoek naar een goeie Beaujolais?

Goddelijk Mandarijntjes-Cointreau dessert

Amarone wijn drinken met kerst?

Wijnklimaatkast is leven

Drie zomerse salades trés Français

3 geweldige zomer bubbels

Stylish syrah

10 Riesling-dingen

Wrap met de Franse slag

La Maison Mumm expérience

Mijn kerstgedachte, Vin doux naturel

Wijn uit het Zuid-Westen van Frankrijk

Brie à la châtaigne

Pain perdu

Pudding au pain

Salade Ardéchoise

Tarte aux champignons et châtaignes

Kastanje feest in de herfst

Bruisend bezoek aan Gratien & Meyer

Champagne proeven in Hautvillers

Rosé van cabernet franc

Poulet au romarin

Cherish the cherries

Doe meer met Calvados

Wijnstad (en eetstad) Bordeaux

Beurre, beurre, beurre

Gosset, een fruitige en gistige belevenis

Give (good) rosé a chance

Klassieke Madeleines

Waris-Larmandier – Champagne

De koning te rijk in Château Monbazillac

Placomusophilie… quoi?

Champagne in Joseph Bar à Manger

Een bloemige en fruitige ode aan gewurztraminer

Langlois – Crémant de Loire

Pannenkoek op z’n Bretons

Zin in oesters

Rillettes poging 1
