Brie à la châtaigne

Een kaasje en noten gaan vaak goed samen. Deze brie kan je nog even in de oven doen of gewoon zo eten met een lekker vers stokbrood of toastje erbij.

Over brie en kaas gesproken…

Hoewel je een een lekkere volle rode wijn zou verwachten lopen de meningen uiteen. Witte wijn gaat beter bij bijvoorbeeld brie. Maar kies er een met niet te veel houtrijping. En wat doe je als je een heel kaasplankje serveert? Elk kaasje vraagt weer een andere wijn. Het is zonde om een hele goede en dure wij bij alleen een kaasplankje te openen. De kaas is best vet en laat een vettig laagje achter in je mond waardoor je de wijn niet meer zo goed proeft, dat is toch zonde.

Bij zachte kazen op basis van koemelk en niet te pittig zou je voor een droge mousserende wijn kunnen kiezen, maar ook een chardonnay uit de Bourgogne met niet al te veel houtrijping voldoet uitstekend, een lekker frisse sauvignon blanc uit de Loire of wat dacht je van een riesling….  toch wel keuze genoeg!

Begrijp mij goed, ik wil niet al te ingewikkeld doen over de keuze van de wijn, maar het kan soms wel eens leuk zijn om een lekker gerecht te combineren met een fijne wijn. Dat maakt je avond helemaal af.

Borrelplank - Net als in Frankrijk
Bereiden

Hak de kastanjes in kleine stukje en snij de brie overlangs open. Smeer op het opengesneden stukje wat vijgen jam en strooi een laagje gehakte kastanje eroverheen. Leg het andere puntje brie er weer op en dien op.

Maak een herfstige borrelplank: pak een mooie plank, leg de brie erop en wat vijgenjam of honing erbij. Maak de plank mooi op met wat gedroogde vijgen, gemengde noten, een stukje gedroogde worst en een schaaltje truffelmayonaise. Samen met knapperige toast en vers stokbrood en je lievelingswijn kan je avond niet meer stuk!

Brie à la châtaigne - Net als in Frankrijk
Brie à la châtaigne - Net als in Frankrijk
Ingrediënten
  • stukje roombrie, bijv. 100 of 150 gram of kleiner als je niet meer nodig hebt
  • een stuk of 4 à 5 kastanjes, gekookt (uit een pakje ready to eat kastanjes)
  • vijgenjam
  • eventueel wat honing

wijn drinken in wijnstad en eetstad BoredeauxWil je niks missen van Lotte weet Wijn, volg mij dan op Instagram en schrijf je onderaan de pagina in voor de nieuwsbrief met de laatste verhalen, recepten en wijntips.