Drie zomerse salades trés Français

Is het je weleens opgevallen dat Franse salades naar een streek of plaats zijn genoemd. Het is zo gewoontjes dat je er niet meer bij stil staat toch? Ik heb er 3 opgeschreven, maar ik weet zeker dat er nog veel meer te vinden zijn.

Salade Ni­çoi­se

Een gerecht uit Nice of vernoemd naar de olijvensoort, op de website https://coquinaria.nl/saladenicoise/  is geschreven over de historie van deze salade. Altijd leuk om te lezen over de oorsprong van gerechten.

Er zijn al veel varianten bedacht van deze salade. Je vindt vaak als basis de volgende ingrediënten terug in het recept:

Sla, hardgekookte eieren, beetje ansjovis, gekookte en afgekoelde sperziebonen een paar zwarte olijven, een paar partjes tomaat, een blikje tonijn (op water of olie, wat je voorkeur heeft), ringetjes rode ui, niet te veel stukjes gekookte, koude aardappel, een beetje vinaigrette dressing er over heen.

Ik heb deze salade ook wel eens met wat paprika gegeten, maar de bovenstaande combinatie is mijn  favoriet. De vinaigrette kan je zelf maken door 1 geperst teentje knoflook te mengen met 1 theelepel mosterd, 2 eetlepels wijn azijn, een beetje citroensap met ongeveer 125 ml olijfolie. Deze dressing past goed bij de salade, maar is vrij heftig in verband met de verse/rauwe knoflook, be aware!

Salade Lyonnaise

Jaren geleden kreeg ik een kookboek genaamd Smakelijk Frankrijk waar een recept in staat voor Salade Lyonnaise. In de basis is dit een salade met gebakken brood waar croutons van worden gemaakt en een gepocheerd ei. Geserveerd met wat sla en vinaigrette. Je kunt er nog wat uitgebakken spekjes of bacon aan toe voegen. Zeer eenvoudig, maar het ei pocheren is nog wel een klusje. Oefening baart kunst!

Croutons maak ik door oud brood in stukje te snijden, te husselen met wat geperste knoflook, zout en olijfolie en in een koekenpan knapperig te bakken.

Salade Ardéchoise

Ik schreef al eens eerder over deze salade toen ik een aantal gerechten met kastanje maakte.

Wie wel eens in de Ardèche is geweest weet dat kastanje daar een favoriet streek ingrediënt is wat bijna overal wordt toegepast. Je vindt ze terug in hartige gerechten, taarten en desserts. 

Deze salade met kastanjes, aardappels, bacon, walnoten en brie is een stevige maaltijdsalade.

Klik op de link naar het recept.

recept salade Ardèche

Wijntip

Welke wijn te drinken bij een salade? Meestal eet je deze salades in de zomer, dan is een rosé uit de Provence een goede combinatie of een frisse riesling. Kies een wijn met veel zuren om de zure dressing in balans te houden en ook nog wat te kunnen proeven.

Wanneer je rauwe knoflook gebruikt dan kan dit erg overheersen en kan de gekozen wijn ineens heel vlak smaken. Hoe meer zuren de wijn hoe beter dit past bij het gerecht. Riesling, sauvignon blanc en furmint hebben veel zuren, zijn lekker fris en passen goed bij de combinatie van warm weer en een lekkere salade.

En o ja: let op met ei! De combinatie van ei eten en wijn kan een heel vreemd aroma in het glas geven. Pak een nieuw schoon glas en schenk verse wijn in en het probleem is opgelost.

Salade Ni­çoi­se
Wijnnotitie Ottella Lugana
Salade Ardéchoise Net als in Frankrijk

wijn drinken in wijnstad en eetstad BoredeauxWil je niks missen van Lotte weet Wijn, volg mij dan op Instagram en schrijf je onderaan de pagina in voor de nieuwsbrief met de laatste verhalen, recepten en wijntips.