Cadeautip voor de culinaire wijnliefhebber
Als onderdeel van mijn serie kerstblogs kan dit jaar het kookboek van Alain Caron niet ontbreken. Het is geen geheim dat ik fan ben van de Franse keuken. Het is voor mij de basis van het koken. Hoe maak je een saus, een dressing voor een salade, de eenvoud, het gebruik van streekgebonden ingrediënten, voor mij heeft dit alles. En vooral wijn, mooie bijpassende wijnen.
Als je regelmatig in Frankrijk bent geweest en je bent wijnliefhebber dan weet je dat elke regio haar eigen streekgerechten kent en ook in elke streek de wijn anders is. Kom je in het zuid-westen dan drink je rode Bergerac of Bordeaux met o.a. merlot met confit de canard en in de Elzas is riesling een goede begeleider van zuurkool en casselerrib.
De Bijbel van de Franse keuken is al jaren een van mijn favoriete kookboeken met allerlei klassiekers uit de Franse keuken. Het boek begint met allerlei basistechnieken zoals korstdeeg maken en een inktvis schoonmaken. Welk keukengerei heb je minimaal nodig in de keuken en ook basisrecepten zoals aïoli en Hollandaise saus. En dan allerlei recepten per Franse regio, bijvoorbeeld streekgerechten uit het Noord-Westen van Frankrijk zoals een sole filet Normande en Normandische appeltaart.
Een standaard werk welke niet mag ontbreken in je kookboeken collectie en natuurlijk een leuk cadeau voor de wijnliefhebber met een voorliefde voor Frankrijk (die ook nog eens een beetje van koken houdt).
Bon appetite!
PS: ben je ook zo weg van deze wijnglazen? Kijk dan voor meer cadeautips ook eens op deze blog Gepersonaliseerde wijnglazen en wijntips