
Cadeautip voor de culinaire wijnliefhebber
Als onderdeel van mijn serie kerstblogs kan dit jaar het kookboek van Alain Caron niet ontbreken. Het is geen geheim dat ik fan ben van de Franse keuken. Het is voor mij de basis van het koken. Hoe maak je een saus, een dressing voor een salade, de eenvoud, het gebruik van streekgebonden ingrediënten, voor mij heeft dit alles. En vooral wijn, mooie bijpassende wijnen.
Als je regelmatig in Frankrijk bent geweest en je bent wijnliefhebber dan weet je dat elke regio haar eigen streekgerechten kent en ook in elke streek de wijn anders is. Kom je in het zuid-westen dan drink je rode Bergerac of Bordeaux met o.a. merlot met confit de canard en in de Elzas is riesling een goede begeleider van zuurkool en casselerrib.
De Bijbel van de Franse keuken is al jaren een van mijn favoriete kookboeken met allerlei klassiekers uit de Franse keuken. Het boek begint met allerlei basistechnieken zoals korstdeeg maken en een inktvis schoonmaken. Welk keukengerei heb je minimaal nodig in de keuken en ook basisrecepten zoals aïoli en Hollandaise saus. En dan allerlei recepten per Franse regio, bijvoorbeeld streekgerechten uit het Noord-Westen van Frankrijk zoals een sole filet Normande en Normandische appeltaart.
Een standaard werk welke niet mag ontbreken in je kookboeken collectie en natuurlijk een leuk cadeau voor de wijnliefhebber met een voorliefde voor Frankrijk (die ook nog eens een beetje van koken houdt).
Bon appetite!
PS: ben je ook zo weg van deze wijnglazen? Kijk dan voor meer cadeautips ook eens op deze blog Gepersonaliseerde wijnglazen en wijntips
Meer artikelen


Bergerac, (wijn)vakantie paradijs

Château Feely, biodynamisch wijnparadijs

Kerstmenu 2022: Lotte’s favorites

Cadeautip voor de culinaire wijnliefhebber

Cadeau idee: gepersonaliseerde wijnglazen met een mooie fles wijn

Cassis: wijnstreek met zon, zee en rosé

Roussillon, zoete wijn en grenache

Minervois, wijnstreek in de Languedoc

Denemarken, koel wijnland

Zuidelijke Rhône, Gobelet en garrigue

Wijnreis naar Zuid-Frankrijk

Tussen Loire en steen

Gek op wijn in Zeist

Wat is Cava?

Wijnboeken voor de beginnende wijnliefhebber

Welke wijn bij het kerstdiner

In de ban van grüner veltliner

Dagje Vlaardingen, Maasland en Maassluis

Wijn en primeur, oui oui!

Bordeaux in een paar stappen

10 feiten over Veuve Clicquot Champagne

10 fijne wijnen van Gall & Gall

Goede voornemens, goede wijn

Pizza night met Italiaanse wijn

Op zoek naar een goeie Beaujolais?

Goddelijk Mandarijntjes-Cointreau dessert

Amarone wijn drinken met kerst?

Wijnklimaatkast is leven

Drie zomerse salades trés Français

3 geweldige zomer bubbels

Stylish syrah

10 Riesling-dingen

Wrap met de Franse slag

La Maison Mumm expérience

Mijn kerstgedachte, Vin doux naturel

Wijn uit het Zuid-Westen van Frankrijk

Brie à la châtaigne

Pain perdu

Pudding au pain

Salade Ardéchoise

Tarte aux champignons et châtaignes

Kastanje feest in de herfst

Bruisend bezoek aan Gratien & Meyer

Champagne proeven in Hautvillers

Rosé van cabernet franc

Poulet au romarin

Cherish the cherries

Doe meer met Calvados

Wijnstad (en eetstad) Bordeaux

Beurre, beurre, beurre

Gosset, een fruitige en gistige belevenis

Give (good) rosé a chance

Klassieke Madeleines

Waris-Larmandier – Champagne

De koning te rijk in Château Monbazillac

Placomusophilie… quoi?

Champagne in Joseph Bar à Manger

Een bloemige en fruitige ode aan gewurztraminer

Langlois – Crémant de Loire

Pannenkoek op z’n Bretons

Zin in oesters

Rillettes poging 1
