Denemarken, koel wijnland
Bij Denemarken denk je niet meteen aan wijn, wijnbouw en zeker niet aan wijnproductie. Wellicht denk je aan mooie wijnen bij een 10-gangen diner bij één van de geweldige sterren restaurants die het land rijk is. Het is een land met een behoorlijk noordelijke ligging, maar toch is wijnbouw mogelijk en zijn er al zo’n 100 wijnboeren die professioneel wijn maken. Sinds het jaar 2000 heeft Denemarken ook erkenning van de EU ten aanzien van het produceren van wijn.
Voor de wijn is Denemarken in te delen in een 5-tal regio’s: Op Jutland (het schiereiland van Denemarken) ligt in het noorden Noord-Jutland dan Midden-Jutland en in het zuiden van Jutland met het eiland Funen en de eilanden daar omheen is regio Zuid-Denemarken.
Het grootste eiland Seeland (waar Kopenhagen ligt) is verdeeld in de regio Seeland en het noordelijkste deel wordt Regio Hovedstaden genoemd. In de laatste regio, Hovedstaden, hebben wij de wijngaarden Ørby en Garbolund bezocht.
Ørby in Helsigne maakt wijnen op de traditionele manier, dat wil zeggen op gecontroleerde wijze met bijvoorbeeld toevoeging van sulfiet als dat nodig is. Alle stijlen zijn aanwezig: wit, rood, mousserend en zoete wijn. In de zomer kan je hier een proeverij bijwonen. Ik vond de bubbels van rondo, gemaakt op de traditionele wijze (2de gisting op de fles), een aangename en zeer fruitige rosé bubbel.
Wijnstokken van wijngaard Ørby vroeg in het seizoen.
Natuurwijn en koel klimaat
Bij wijngaard Garbolund in Annisse (Helsigne) worden alleen natuurwijnen gemaakt. Bij het proces wordt niet ingegrepen, er wordt alleen maar biologisch gewerkt en de wijngaard is een paradijs voor vlinders, bijen en andere insecten. Het is daarbij ook een idyllisch plekje. Je kunt er onder het genot van een glaasje wijn langs de wijngaard over het bloemenpad wandelen. Er is een winkel waar ze de wijnen verkopen, boeken, interieurproducten, (druiven)plantjes. Ook kan je hier overnachten in een comfortabele kamer of in een tent. Op vrijdag komen veel mensen uit de buurt langs voor een drankje. Neem plaats, het wordt sowieso gezellig.
De druivenrassen die het goed doen in dit klimaat zijn veelal kruisingen die bestand zijn tegen schimmel en resistent voor bepaalde ziekten. Druivenrassen uit Zuid-Frankrijk zouden het hier niet zo goed doen, er is te weinig zon, want de zomers zijn te kort, er is veel regen en het is gemiddeld wat kouder dan Zuid-Frankrijk. Veel voorkomend voor rood zijn rondo, regent, cabernet cantor en voor wit de solaris, souvignier gris en de riesel.
Kersen en honing
Na een eeuwenoude traditie van productie van kersenwijn en wijn van honing (mead) is Denemarken inmiddels uitgegroeid tot een serieuze maker van wijn van wijndruiven. In de zuidelijk gelegen landen waar traditioneel wijn wordt gemaakt wordt het klimaat steeds warmer, zo niet te warm om nog tot een redelijk alcohol percentage te komen. De landen met een koeler klimaat worden steeds populairder omdat het wat meer lichtvoetige wijnen kan produceren. Het is nu nog niet zover maar wie weet vinden we het straks normaal om een Scandinavische wijntje te bestellen in een wijnbar?
De vrijdagmiddagborrel bij wijngaard Garbolund.
De wijnboetiek van wijngaard Garbolund.
Tot slot
Hoewel Denemarken bijzonder toeristische gebieden kent is het niet bij elke Nederlander zo bekend als vakantieland. Ik ken veel leuke gebieden in Denemarken en kan ze hier niet allemaal omschrijven maar heb een paar leuke plekken opgeschreven die mij bij zijn gebleven.
Tisvildeleje – bohemian
Bohemian was het eerste woord dat in mij opkwam toen ik Tisvildeleje bezocht. Ik zat er niet ver naast, want deze plek was vroeger een toevluchtsoord voor bohemians uit Kopenhagen om rust te zoeken. De sfeer is superrelaxed en er zijn veel leuke plekken om te hangen en te eten. In het zomerseizoen is er veel te doen zoals een vlooienmarkt op zaterdag, de jaarlijkse craftsmarkt en een muziekfestival. Voor de wijnliefhebbers: breng een bezoekje aan de bakker: Brød & Vin (ja echt) voor een heerlijk kaneelbroodje en een cappuccino en neem een lekkere fles wijn mee voor in je vakantiehuisje want die verkopen ze ook.
Gilleleje – lieflijk havenplaatsje
Mijn eerste liefde na Kopenhagen. De eerste jaren DK zochten we voornamelijk onze vrienden in Kopenhagen op en verbleven in de stad. Ik had behoefte aan een langere vakantie aan zee en dan konden onze vrienden daar ook naartoe komen. Dat werd de eerste keer Gilleleje.
Gilleleje is een vissersplaatsje met een haven vol kleurrijke bootjes en in het stadje staan prachtige huizen. Er is een bescheiden winkelstraat met kledingwinkels en woning accessoires en een aantal terrassen en restaurants. Midden in het centrum is de winkel Mosberg gevestigd, een winkel vol met verschillende wijnen, blikjes delicatessen, glaswerk, chocolade en koffie. Je kunt er terecht voor een kop koffie, maar ook op vrijdag voor een glas wijn. Tegenover Mosberg is een vestiging van Bagt, mijn go to voor een cappuccino met een kaneelbroodje, lekker buiten op het stoepje zitten, Deenser wordt het niet. Er zijn veel restaurants in en om de haven maar ben je meer in voor low key visje eten in de haven dan kan je goed terecht bij Adamsens Fisk voor gebakken vis, maar ook sushi en fruits de mer.
Het strand van Tisvildeleje.
Koffie drinken in het centrum van Gilleleje bij Bagt.
Hornbæk – de thuishaven van ontwerpster Ilse Jacobsen
Ik hou van de Deense strandhuizen, helemaal wit, zachtblauw, rieten kap, soms steenrood geverfd, vergrijsde tinten, snoepgoed voor de ogen. Dit gecombineerd met leuke woonwinkels stampvol met woonaccessoires en kledingwinkels met het typische Deense signatuur komt allemaal samen in Hornbæk. Wegdromend met een romige cappe (zo noemen de Denen hun geliefde cappuccino) en een huisgemaakt chocolade cake bij cafe Albi bedenk ik mij waarom ik hier eigenlijk niet ben gaan wonen?
Helsingør – dagje naar Zweden en kasteel Kronborg
Heel lang geleden heb ik hier een keer de boot genomen om een dagje Zweden te bezoeken, in 20 minuten vaar je naar de plaats Helsingborg. Was een leuke ervaring, later hoorde ik dat dit ook wel een reden is om het 20 minuten op een zuipen te zetten, is blijkbaar goedkoper op de boot?
Verder vind je hier het kasteel Kronborg, leuk om te bezoeken.
Snekkersten
Het leukste in deze omgeving is het rijden met de auto of fiets langs de kust. Onderweg zie je dan leuke stukjes en plekjes, het restaurant Vores Skotterup is zo’n plek. Al heel vaak reden we deze mooie plek voorbij en nu hebben we er een keer gegeten. Uitzicht op zee, lekker eten, goede wijnen. Ook voor smørrebrod voor de lunch kan je er terecht.
https://www.voresskotterup.dk/
Humlebæk – wereldberoemd museum in een heel klein dorp
Tot slot kan ik het museum Louisiana niet overslaan. Gelegen tussen Kopenhagen en Helsingør in vind je in Humlebæk het Louisiana Museum of Modern Art. Vanuit Kopenhagen zou je hier met de trein heen kunnen gaan, deze gaat vanuit Kopenhagen helemaal richting Helsingør en stopt in Humlebæk vlakbij het museum. Het museum ligt aan de Sont (een zeestraat) en is gevestigd in een prachtig gebouw. Er is moderne kunst, er zijn beelden en kunstinstallaties.
Vintage café Albi in Hornbæk.