Welke wijn drink je bij het kerstdiner?
December, het is weer die tijd van het jaar. De tijd van gezelligheid, kaarsjes aan, kerstboom opgetuigd en niet te vergeten lekkere dineetjes met familie en vrienden. Tijdens een wijnproeverij bij wijnwinkel Henri Bloem zochten mijn zusje en ik samen alvast wat wijnen uit voor bij het kerstdiner dit jaar.
Normaal gesproken zoek ik zelf de wijn uit en dat gaat meestal goed. Het was leuk om samen een aantal wijnen te proeven en de wijnen uit te kiezen. Ik leerde wat over haar smaak en voorkeuren. Samen werken we aan het menu et voilà, weer een mooie samenwerking van de zusjes! Het kerstmenu is nog niet helemaal klaar, maar hierbij alvast wat ideetjes om inspiratie op te doen.
Wijn 1:
Black Pearl Brut van het wijnhuis Celene
Cremant de Bordeaux van cabernet franc
Frisse crémant met delicate en fijne mousse. Aroma’s van perzik en geroosterd brood. De smaak is goed gebalanceerd met aroma’s van witte bloemen en honing. Deze wijn is erg geschikt als aperitief en als wijn bij een lekker borrelhapje vooraf, schaal- en schelpdieren.
Makkelijke optie:
Wij maken als borrelhapje een flamkuchen met spekjes, crème fraîche, ui, ingelegde artisjokharten en pijnboompitten.
Iets meer werk:
Spaanse tortilla met aardappel.
Wijn 2:
Grüner veltliner classic van Weingut Precht
Oostenrijkse witte wijn van grüner veltliner
Heerlijke, fruitige, iets exotische, smaak met veel frisheid en een uitstekende lengte.
Past goed bij gegrilde coquilles met groene asperges en serranoham, witlof, spruitjes.
Makkelijke optie:
Als voorgerecht maken we zalmtartaar met bieslook, klein broodje en olijfolie erbij.
Iets meer werk:
Gerookte paling op een bedje van bieten salade.
Dit lijkt mij een lekker recept daarvoor:
https://15gram.be/recepten/tartaar-van-rode-biet-met-gerookte-paling-en-zure-room
Serveer als tussengerecht een soepje van doperwten in een heel klein glaasje.
Wijn 3:
Sense Cap Tinto van Celler de Capçanes
Spaanse rode wijn uit Montsant, Catalunya van garnacha, carinena, merlot, syrah
Fruitgedreven, soepele en volle rode wijn. Licht gekoeld geserveerd het lekkerst!
De gerechtjes zijn meestal klein van omvang omdat we het leuk vinden een paar kleine gerechtjes te serveren, dus daarom 2 hoofdgerechten, maar je kunt er natuurlijk ook 1 groter gerecht van maken.
Klassieke optie:
Een (gevulde) kalkoen of kip uit de oven met gebakken aardappels en bijgerechten zoals cranberry compote, spruitjes en haricots verts.
Vega-optie:
Een groentetaart combineert prima met deze wijn uit Catalonië, maar is voor de kerst misschien een beetje saai zou je zeggen. Hoewel, de gerechtjes zijn al talrijk en is het echt nodig om nog meer te eten dan je op kunt? Op de website van Allerhande zag ik een prachtige galette met pastinaak, wortel en hazelnoot welke met een smakelijke salade erbij niet zou misstaan op de kersttafel.
https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1194715/galette-met-pastinaak-wortel-en-hazelnoot
Toch vlees?
Afgelopen zomer maakte ik een rib-eye op de bbq met een dry rub van paprika en ui-poeder, bruine suiker, zout, tijm en chili flakes. Wat lekkere dikke frieten erbij en een spruitjesschotel met gebakken paprika, wortel en walnoten erdoor. Smikkelen hoor!
Voor het recept van de dry rub en het bereiden van een rib-eye check de handige website van https://bbq-helden.nl/recepten/ribeye-rub/#ingredientenbereiding
Desertwijn
De laatste wijn wordt een dessertwijn maar deze heb ik nog niet uitgezocht. Daar is meestal nog wat discussie over omdat niet iedereen gecharmeerd is van dessertwijn in de stijl van een zoete muscat of riesling. Een dessertwijn van riesling uit Duitsland smaakt geweldig bij een lemon merengue taart die ik een keertje voor de kerst maakte.
Niet alle dessertwijnen passen even goed bij elk dessert, dus het is altijd even zoeken. We maken ook altijd een paar desserts, dus een beetje makkelijke dessertwijn die iedereen lekker vindt en bij veel soorten desserts past is wel zo fijn.
Ik denk dat ik dit jaar voor een PX Sherry of een Banyuls ga en daarbij kies voor de volgende desserts:
- Notentaart (Nut pie van Koekela)
- Warm chocolade taartje met frambozen en karamelsaus
- Vanille ijs met speculaaskruimels en mandarijnensiroop
Genoeg inspiratie voor de kerst opgedaan?
Tips? Aanvullingen? Mail het mij!
Merry x-mas
Alle wijnen zijn te vinden op de webshop van Henri Bloem:
Meer artikelen

Asperges en pinot blanc, een mooi paar

Bergerac, (wijn)vakantie paradijs

Château Feely, biodynamisch wijnparadijs

Kerstmenu 2022: Lotte’s favorites

Cadeautip voor de culinaire wijnliefhebber

Cadeau idee: gepersonaliseerde wijnglazen met een mooie fles wijn

Cassis: wijnstreek met zon, zee en rosé

Roussillon, zoete wijn en grenache

Minervois, wijnstreek in de Languedoc

Denemarken, koel wijnland

Zuidelijke Rhône, Gobelet en garrigue

Wijnreis naar Zuid-Frankrijk

Tussen Loire en steen

Gek op wijn in Zeist

Wat is Cava?

Wijnboeken voor de beginnende wijnliefhebber

Welke wijn bij het kerstdiner

In de ban van grüner veltliner

Dagje Vlaardingen, Maasland en Maassluis

Wijn en primeur, oui oui!

Bordeaux in een paar stappen

10 feiten over Veuve Clicquot Champagne

10 fijne wijnen van Gall & Gall

Goede voornemens, goede wijn

Pizza night met Italiaanse wijn

Op zoek naar een goeie Beaujolais?

Goddelijk Mandarijntjes-Cointreau dessert

Amarone wijn drinken met kerst?

Wijnklimaatkast is leven

Drie zomerse salades trés Français

3 geweldige zomer bubbels

Stylish syrah

10 Riesling-dingen

Wrap met de Franse slag

La Maison Mumm expérience

Mijn kerstgedachte, Vin doux naturel

Wijn uit het Zuid-Westen van Frankrijk

Brie à la châtaigne

Pain perdu

Pudding au pain

Salade Ardéchoise

Tarte aux champignons et châtaignes

Kastanje feest in de herfst

Bruisend bezoek aan Gratien & Meyer

Champagne proeven in Hautvillers

Rosé van cabernet franc

Poulet au romarin

Cherish the cherries

Doe meer met Calvados

Wijnstad (en eetstad) Bordeaux

Beurre, beurre, beurre

Gosset, een fruitige en gistige belevenis

Give (good) rosé a chance

Klassieke Madeleines

Waris-Larmandier – Champagne

De koning te rijk in Château Monbazillac

Placomusophilie… quoi?

Champagne in Joseph Tapas a Partager

Een bloemige en fruitige ode aan gewurztraminer

Langlois – Crémant de Loire

Pannenkoek op z’n Bretons

Zin in oesters

Rillettes poging 1
