10 Riesling-dingen
Riesling is hip en happening las ik laatst ergens. Is dat een poging om de druif hip te maken? Dat is toch helemaal niet nodig dacht ik toen. Hoewel… het is lastig concurreren met hippe sprankelende sauvignon blancs en beroemde chardonnays. Duitsland heeft een behoorlijk degelijk imago en de Elzas is dan wel zonovergoten maar nog steeds geen Provence of Rhône en voor zover ik weet komen er geen zomerse flashy roseetjes vandaan met aansprekende namen en beroemdheden. En ja die etiketten, hoe zal ik het noemen, soms een beetje oubollig? Er zijn zeker uitzonderingen!!!
Naar mijn mening kan je riesling meer als een geheel eigen categorie beschouwen. Er is veel te ontdekken op het gebied van deze wijn uit gebieden waar deze groot is, zoals de Elzas in Frankrijk en vele wijngebieden zoals de Moezel in Duitsland. Van beendroog tot edelzoet, maar ook op kwalitatief gebied: zo zijn er in de Elzas 13 verschillende terroirs en 51 grand cru’s. Geen wijn smaakt hetzelfde.
Een tripje naar de Elzas leerde ik dat riesling niet bij iedereen in de smaak valt. (Echt gehoord: Oh ga je naar de Elzas, hebben ze daar riesling? nee is niet echt mijn wijn….) Wellicht perceptie? Misschien wanneer je denkt aan het imago van vroeger, toen riesling vooral bekend stond als zoete moezelwijn, maar dat is allang niet meer het geval.
Ik hoor ook wel eens dat het een te zure wijn is, dat klopt, riesling heeft redelijk hoge zuren. Maar deze zuren zijn meestal prima in balans met het gehalte aan restsuiker dat in de noordelijke regio is toegestaan. Er is een mooie spanning tussen zoet en zuur en dat maakt de wijn juist zo interessant.
Ik weet zeker dat wanneer je een klein feestje hebt en daar de hele avond een goede droge en fruitige riesling schenkt en er flammkuchen bij geeft, je er niemand over hoort. En het zal een hele gezellige avond worden.
Om de wijn wat beter te begrijpen, 10 leuke feitjes over riesling uit de Elzas:
1. Mono-cepage
Riesling wordt bijna nooit geblend met andere druivenrassen.
2. Petroleum
Het typische petroleum aroma van riesling wijn heet goût de pétrole, maar in Frankrijk zegt men liever goût de terroir. Ik vind het lekker, maar wel in subtiele hoeveelheden.
3. RVS
Riesling wordt bijna nooit op hout vergist of gerijpt, en als dat wordt gedaan dan in oude, grote vaten, ook wel foeders. Om de frisheid te behouden wordt bij voorkeur RVS tanks gebruikt bij het proces van het wijnmaken.
4. Edel
Riesling is 1 van de 4 edele druivenrassen in de Elzas (andere 3: muscat, gewurztraminer, pinot gris).
5. Flûte d’Alsace
De lange, slanke flessen, waar de wijn in de Elzas wordt gebotteld is verplicht en heet “Flûte d’Alsace”.
6. Zuurkool
Volle fruitige riesling smaakt heerlijk bij Elzasser zuurkool (met spek, aardappelen, rookworst) – persoonlijke noot: een gewürztraminer met een zoetje kan nog beter bij de choucroute Alsacienne.
7. Zoetheid
Riesling wijnen uit de Elzas zijn meestal droog, de zoete varianten kan je herkennen aan de benaming Vendanges Tardives (late oogst) en Sélection de Grains Nobles (druiven met edele rot).
8. Cool climate
De riesling druif is een laatrijpende druif en is daarom geschikt voor de koelere klimaten.
9. Bewaarpotentie
Door de hoge zuren is riesling een uitstekende bewaarwijn.
10. Matig in alcohol
De rieslingdruif heeft niet veel suikers en is daarom vaak laag in alcohol.
Tot slot een tip voor een korte trip:
De Elzas ligt hier niet ver vandaan en is zeer de moeite waard om te bezoeken, het is een culinaire en prachtige streek, zie ook de reportage van Lars Daniels MV op de website van Perswijn: https://perswijn.nl/2019/09/04/elzas-wijntourisme-anno-2020/
Meer artikelen

Asperges en pinot blanc, een mooi paar

Bergerac, (wijn)vakantie paradijs

Château Feely, biodynamisch wijnparadijs

Kerstmenu 2022: Lotte’s favorites

Cadeautip voor de culinaire wijnliefhebber

Cadeau idee: gepersonaliseerde wijnglazen met een mooie fles wijn

Cassis: wijnstreek met zon, zee en rosé

Roussillon, zoete wijn en grenache

Minervois, wijnstreek in de Languedoc

Denemarken, koel wijnland

Zuidelijke Rhône, Gobelet en garrigue

Wijnreis naar Zuid-Frankrijk

Tussen Loire en steen

Gek op wijn in Zeist

Wat is Cava?

Wijnboeken voor de beginnende wijnliefhebber

Welke wijn bij het kerstdiner

In de ban van grüner veltliner

Dagje Vlaardingen, Maasland en Maassluis

Wijn en primeur, oui oui!

Bordeaux in een paar stappen

10 feiten over Veuve Clicquot Champagne

10 fijne wijnen van Gall & Gall

Goede voornemens, goede wijn

Pizza night met Italiaanse wijn

Op zoek naar een goeie Beaujolais?

Goddelijk Mandarijntjes-Cointreau dessert

Amarone wijn drinken met kerst?

Wijnklimaatkast is leven

Drie zomerse salades trés Français

3 geweldige zomer bubbels

Stylish syrah

10 Riesling-dingen

Wrap met de Franse slag

La Maison Mumm expérience

Mijn kerstgedachte, Vin doux naturel

Wijn uit het Zuid-Westen van Frankrijk

Brie à la châtaigne

Pain perdu

Pudding au pain

Salade Ardéchoise

Tarte aux champignons et châtaignes

Kastanje feest in de herfst

Bruisend bezoek aan Gratien & Meyer

Champagne proeven in Hautvillers

Rosé van cabernet franc

Poulet au romarin

Cherish the cherries

Doe meer met Calvados

Wijnstad (en eetstad) Bordeaux

Beurre, beurre, beurre

Gosset, een fruitige en gistige belevenis

Give (good) rosé a chance

Klassieke Madeleines

Waris-Larmandier – Champagne

De koning te rijk in Château Monbazillac

Placomusophilie… quoi?

Champagne in Joseph Tapas a Partager

Een bloemige en fruitige ode aan gewurztraminer

Langlois – Crémant de Loire

Pannenkoek op z’n Bretons

Zin in oesters

Rillettes poging 1
