Poulet au romarin
Het liefste ga ik elke week naar de zaterdagmarkt in Rotterdam, het komt er niet altijd van, maar als ik ga dan haal ik veel groente, fruit, brood en vis en allerlei andere lekkere dingen die ik dan tegenkom. Ook voor bloemen kan je er goed terecht. Het is een gesleep met alle verse waar naar huis, vooral als het de tijd van de meloenen is, of wat dacht je van een paar kilo perssinaasappelen. Volgende keer gaat mijn boodschappen-rolkarretje mee.
Tijdens zo’n wandeling over de markt kan ik veel ideeën op doen voor lekkere gerechten of taarten. Net als ik dat graag in Frankrijk doe. Vanaf het eerste moment dat ik een keer in de Provence over een markt wandelde was ik er dol op. Natuurlijk ik kwam al jaren op de markt in Rotterdam, maar het is niet vergelijkbaar met het aanbod en de variatie aan streekproducten die je kunt krijgen in Frankrijk. Iedere streek heeft wel iets bijzonders. Ben je in de Ardèche dan zijn het kastanjes, in Bergerac vind je truffels en foie gras, maar overal in Frankrijk tref je wijn, gedroogde worstjes en vooral veel verse groente. Waar iedereen zich haast om ’s ochtends alles in huis te hebben voor de zondagse lunch. Ook kan het een allegaartje zijn van messen, Croc slippers, tafelkleden en manden. Ik ben wel eens op een markt op het eiland Île d’Oléron geweest en daar leek het wel of ik in de plaatselijke Blokker kwam. De markt is ook een plek waar je elkaar ontmoet en een kop koffie drinkt.
Ik kan met heimwee naar die Franse markten over mijn eigen markt rondlopen, maar ik mag niet klagen, in Rotterdam komt de hele Wereld aan smaken bij elkaar op de markt. Ik heb inmiddels een paar vaste kramen waar ik graag kom. Met een fantastisch assortiment aan groente en fruit, brood, vis en kaas. Het is ook erg vermakelijk het leven op de markt. Ik spreek best een aardig woordje Rotterdams, maar hier kan ik nog wat bijleren, heerlijk.
Vandaag sleepte ik vooral tomaten, aardappeltjes en verse rozemarijn mee om iets lekkers van te maken.
Ik kook veel klassieke gerechten en blader vaak door mijn kookboeken voor inspiratie. Toch bedenk ik meestal zelf het recept, omdat ik voor de meeste recepten uit mijn kookboeken dan niet alles in huis heb. Bij de eerdergenoemde ingrediënten dacht ik met name aan een gerecht met kip. Dit is het geworden:
Bereiden
Snij de schoongemaakte tomaten in 4 stukken en verwijder de zaadlijsten en hak verder in grove stukken. Maak de bleekselderij schoon en hak in stukjes. Verwarm de olie in de braadpan of skillet of koekenpan en voeg de tomaat, knoflook en bleekselderij toe en bak even door. Als de tomaat zacht is voeg je het mengsel in de mengbeker van de staafmixer en maak je er een gladde saus van, haal nog even door een zeef, dan zijn de velletjes ook weg, breng op smaak met zout en peper.
Leg in de braadpan of skillet of ovenschaal de kipkarbonades, aardappeltjes (die zijn schoongemaakt en gehalveerd) en leg er de takjes rozemarijn overheen. Strooi nog wat losse rozemarijn en een beetje zout over de kip en aardappeltjes. Schenk vervolgens de tomatensaus over de kip en aardappeltjes. Zet het geheel in de oven, op ongeveer 200 – 220ºC graden voor 30 minuten tot een uur, wanneer de kip een beetje krokant en bruin wordt is het geheel gaar. Bij mij werden de kip en de aardappeltjes vrij snel gaar omdat de skillet die ik gebruikte erg heet wordt, in een ovenschaal kan het wat langzamer gaan, zet dan de oven wat lager en de tijd wat langer. Het is een kwestie van kijken of de kip goed gaar is van binnen en de aardappels lekker zacht.
Ik gebruik een skillet voor dit gerecht. Een soort koekenpan helemaal van gietijzer. Een skillet kan ook in de oven en in de BBQ en is geschikt voor zowel hartige als zoete gerechten (denk aan brownies, appeltaart).
Je hebt nu een complete maaltijd van kip met aardappeltjes en tomatensaus. Samen met een eenvoudige groene salade en een koel glas sauvignon blanc uit de Loire lijkt mij dit een uitstekend zomers gerecht.
Ingrediënten
Voor 2-3 personen
- 3 of 4 kipkarbonades
- 1 stengel bleekselderij
- Roseval aardappeltjes (300 – 500 gram)
- 3 à 4 grote vleestomaten
- 2 teentjes knoflook, in stukjes gehakt
- een paar takjes verse rozemarijn
- zout en peper
- olie om in te bakken
Verder nodig
- braadpan (die in de oven kan) of skillet of ovenschaal
- eventueel een koekenpan
- staafmixer + mengbeker
- zeef