Stylish syrah
Waarom rode wijn uit de Rhône altijd voldoende op voorraad is in mijn klimaatkast? Je kunt er zomaar trek in hebben en past bovendien uitstekend bij een lekkere hamburger of barbecue, een goed stukje vlees of gewoon met een schaaltje chips voor de tv met Netflix. Een Rhône-blend kan niet ontbreken en in het bijzonder de rol die daar is weggelegd voor syrah. Natuurlijk vergeet ik de supersterren zoals cabernet sauvignon, merlot en pinot noir niet maar ik wil syrah een keer in het zonnetje zetten.
Syrah is de koningin van de noordelijke Rhône regio. Het wijngebied Rhône-dal is vrij uitgestrekt over een afstand van 200 kilometer en loopt van Vienne in het noorden helemaal tot enerzijds rond de plaats Nîmes en anderzijds aan de Provence. De wijnregio is grofweg in te delen in de noordelijke en zuidelijke Rhône. Omdat het gebied zo uitgestrekt is, kan je je voorstellen dat de wijnstijlen erg verschillend kunnen zijn.
Syrah is veel aangeplant in de noordelijke Rhône. Belangrijke appellations zijn onder meer Côte Rôtie, Condrieu, Hermitage, Crozes-Hermitage, Saint Joseph. De noordelijke Rhône brengt ongeveer 4 tot 5 % van de totale wijnproductie van de gehele Rhône voort. De wijn is wat exclusiever en soms ook wat duurder.
De wijnen van de piepkleine appellation Hermitage zijn heel bijzonder, maar ook erg aan de prijs. Wijnen van Crozes-Hermitage daarentegen (het gebied dat tegen Hermitage aan ligt) zijn ook goed van kwaliteit, maar stukken vriendelijker voor je portemonnee. Deze wijnen zijn in Nederland ook goed verkrijgbaar, dus zeker het proberen waard.
Het fijne van syrah is, is dat de aroma’s zo divers zijn. De wijn kan erg krachtig zijn en tegelijkertijd ook vol fruit. In de aroma’s tref je een zwart gekneusd pepertje en soms viooltjes. Hij is veelzijdig want hij past erg goed bij lekker smaakvol eten en ik vind het ook een goede wijn bij de borrel met gedroogde worstjes en gerookte amandelen erbij. Heel licht gekoeld is deze prima bij wat warmer weer, maar ook bij de open haard (die heb ik niet) zou deze niet misstaan. Ik vind de wijn iets bijzonders hebben, iets deftigs en heeft iets spannends, bijna stylish zou ik zeggen.
Behalve voor mono-cepages (wijnen gemaakt van 1 druif) wordt deze druif ook veel gebruikt samen met grenache en mourvèdre in de klassieke Rhône-blend, meer aan de zuidelijke kant van deze regio, waar ze de pit aan de blend geeft. Weet je dat er in Châteauneuf du Pape maar liefst 13 druivenrassen (rood en wit) zijn toegestaan om wijn van te maken?
Waar is syrah nog meer bekend?
Je zou kunnen zeggen waar niet? Andere gebieden in Frankrijk, Spanje maar ook veel landen buiten Europa zoals Australië, Noord-Amerika, Chili en Zuid-Afrika.
Syrah is de S in de GSM blend in de zuidelijke Rhône. Deze blend bestaat uit grenache, syrah en mourvèdre. Deze blend wordt op veel plaatsen in de Wereld gemaakt.
Syrah wordt ook in Australië aangeplant en daar is de stijl door het warme klimaat en de vele zonuren veel zwoeler en krachtiger en noemen ze de druif shiraz. Dat doen ze in Zuid-Afrika ook. Daar is syrah ook veel aangeplant en voelt hij zich door het warme klimaat prima op z’n plek.
Ja ik ben fan van syrah, maar er zijn nog zoveel anderen dat ik niet stellig durf te zeggen dat dit mijn absolute favoriet is, hij komt wel dicht in de buurt!
Meer artikelen

Bezoek aan Fiefs Vendéens

Ribera del Duero op de proeftafel: proeverij op 13 oktober

Asperges en pinot blanc, een mooi paar

Bergerac, (wijn)vakantie paradijs

Château Feely, biodynamisch wijnparadijs

Kerstmenu 2022: Lotte’s favorites

Cadeautip voor de culinaire wijnliefhebber

Cadeau idee: gepersonaliseerde wijnglazen met een mooie fles wijn

Cassis: wijnstreek met zon, zee en rosé

Roussillon, zoete wijn en grenache

Minervois, wijnstreek in de Languedoc

Denemarken, koel wijnland

Zuidelijke Rhône, Gobelet en garrigue

Wijnreis naar Zuid-Frankrijk

Tussen Loire en steen

Gek op wijn in Zeist

Wat is Cava?

Wijnboeken voor de beginnende wijnliefhebber

Welke wijn bij het kerstdiner

In de ban van grüner veltliner

Dagje Vlaardingen, Maasland en Maassluis

Wijn en primeur, oui oui!

Bordeaux in een paar stappen

10 feiten over Veuve Clicquot Champagne

10 fijne wijnen van Gall & Gall

Goede voornemens, goede wijn

Pizza night met Italiaanse wijn

Op zoek naar een goeie Beaujolais?

Goddelijk Mandarijntjes-Cointreau dessert

Amarone wijn drinken met kerst?

Wijnklimaatkast is leven

Drie zomerse salades trés Français

3 geweldige zomer bubbels

Stylish syrah

10 Riesling-dingen

Wrap met de Franse slag

La Maison Mumm expérience

Mijn kerstgedachte, Vin doux naturel

Wijn uit het Zuid-Westen van Frankrijk

Brie à la châtaigne

Pain perdu

Pudding au pain

Salade Ardéchoise

Tarte aux champignons et châtaignes

Kastanje feest in de herfst

Bruisend bezoek aan Gratien & Meyer

Champagne proeven in Hautvillers

Rosé van cabernet franc

Poulet au romarin

Cherish the cherries

Doe meer met Calvados

Wijnstad (en eetstad) Bordeaux

Beurre, beurre, beurre

Gosset, een fruitige en gistige belevenis

Give (good) rosé a chance

Klassieke Madeleines

Waris-Larmandier – Champagne

De koning te rijk in Château Monbazillac

Placomusophilie… quoi?

Een bloemige en fruitige ode aan gewurztraminer

Langlois – Crémant de Loire

Pannenkoek op z’n Bretons

Zin in oesters

Rillettes poging 1
