Stylish syrah

Ik geef toe dat gezien de tijd van het jaar witte wijn mijn voorkeur heeft, maar ik heb ook veel rode favoriete wijnen op voorraad. Je kan zomaar trek hebben in een kruidige en fruitige wijn. Bij een lekkere hamburger of barbecue bijvoorbeeld of gewoon met een schaaltje chips voor de tv met Netflix. Syrah is een rode wijn welke in niet mag ontbreken in mijn wijnkast, ik heb een zwak voor syrah. Tuurlijk je hebt de supersterren zoals cabernet sauvignon, merlot en pinot noir maar laat ik syrah eens in het zonnetje zetten.

Syrah is de koningin van de noordelijke Rhône regio. Het wijngebied Rhône-dal is vrij uitgestrekt over een afstand van 200 kilometer en loopt van Vienne in het noorden helemaal tot enerzijds rond de plaats Nîmes en anderzijds aan de Provence. De wijnregio is grofweg in te delen in de noordelijke en zuidelijke Rhône. Omdat het gebied zo uitgestrekt is, kan je je voorstellen dat de wijnstijlen erg verschillend kunnen zijn.

Syrah is veel aangeplant in de noordelijke Rhône. Belangrijke appellations zijn onder meer Côte Rôtie, Condrieu, Hermitage, Crozes-Hermitage, Saint Joseph. De noordelijke Rhône brengt ongeveer 4 tot 5 % van de totale wijnproductie van de gehele Rhône voort. De wijn is wat exclusiever en soms ook wat duurder.

De wijnen van de piepkleine appellation Hermitage zijn heel bijzonder, maar ook erg aan de prijs. Wijnen van Crozes-Hermitage daarentegen (het gebied dat tegen Hermitage aan ligt) zijn ook goed van kwaliteit, maar stukken vriendelijker voor je portemonnee. Deze wijnen zijn in Nederland ook goed verkrijgbaar, dus zeker het proberen waard.

Het fijne van syrah is, is dat de aroma’s zo divers zijn. De wijn kan erg krachtig zijn en tegelijkertijd ook vol fruit. In de aroma’s tref je een zwart gekneusd pepertje en soms viooltjes. Hij is veelzijdig want hij past erg goed bij lekker smaakvol eten, maar ik vind het ook een prima wijn bij de borrel met gedroogde worstjes en gerookte amandelen erbij. Heel licht gekoeld is deze prima bij wat warmer weer, maar ook bij de open haard (die heb ik niet) zou deze niet misstaan. Ik vind de wijn iets bijzonders hebben, iets deftigs en heeft iets spannends, bijna stylish zou ik zeggen. 

Waar is syrah nog meer bekend?

Je zou kunnen zeggen waar niet? Andere gebieden in Frankrijk, Spanje maar ook veel landen buiten Europa zoals Australië, Noord-Amerika, Chili en Zuid-Afrika.

Syrah is de S in de GSM blend in de zuidelijke Rhône. Deze blend bestaat uit grenache, syrah en mourvèdre. Deze blend wordt op veel plaatsen in de Wereld gemaakt.

Syrah wordt ook in Australië aangeplant en daar is de stijl door het warme klimaat en de vele zonuren veel zwoeler en krachtiger en noemen ze de druif shiraz. Dat doen ze in Zuid-Afrika ook. Daar is syrah ook veel aangeplant en voelt hij zich door het warme klimaat prima op z’n plek.

Ja ik ben fan van syrah, maar er zijn nog zoveel anderen dat ik niet stellig durf te zeggen dat dit mijn absolute favoriet is, hij komt wel dicht in de buurt!

Stylish syrah Crozes-Hermitage

wijn drinken in wijnstad en eetstad BoredeauxWil je niks missen van Lotte weet Wijn, volg mij dan op Instagram en schrijf je onderaan de pagina in voor de nieuwsbrief met de laatste verhalen, recepten en wijntips.