Op zoek naar een goeie Beaujolais?
Wat weet jij eigenlijk van Beaujolais? Ken je de wijn alleen van Beaujolais primeur? Slechte reputatie als zure en dunne wijn? Jammer want Beaujolais is zoveel meer! Ik heb een lijstje gemaakt met dingen om de wijn en de wijnstreek wat beter te leren kennen, na het lezen kan je niet meer om deze wijn heen.
1. Vlakbij Bourgogne
Beaujolais ligt vlakbij de Bourgogne streek, het ligt ongeveer 10 kilometer ten zuiden van Mâcon. Soms wordt de streek ingedeeld als onderdeel van de Bourgogne, maar qua karakter is het zo eigen dat het meestal op zichzelf staat.
2. Gamay
De rode wijn uit de Beaujolais is gemaakt van de druif gamay noir à jus blanc.
3. Niet alleen rood
Er is wordt ook witte wijn gemaakt in de Beaujolais, deze wijn wordt van chardonnay gemaakt, aligoté is ook een toegelaten druivenras.
4. Beaujolais primeur / nouveau
Beaujolais heeft een eigen dag, dat is elk jaar op de derde donderdag in november. Dan wordt de eerste wijn van de eerste pluk uitgebracht. Bekende aankondiging luidt dan: “Le Beaujolais Nouveau est arrivé!” Het is vrij jonge wijn die bedoeld om jong te drinken, fruitige feestwijn!
5. Georges Duboeuf
Is de naam van de bedenker van de Beaujolais primeur. Albert Heijn verkoopt een hele toegankelijke en betaalbare Beaujolais Villages voor EUR 7,00 van het huis Georges Duboeuf.
6. Maceration carbonique
Veel van de wijnen in de Beaujolais wordt gemaakt door middel van koolzuurgasvergisting. Hele trossen worden in tanks gedaan, die vervolgens wordt gesloten. Er zijn dan 2 methodes: 1. er kan een beetje koolzuurgas toe worden gevoegd zodat de gisting op gang komt. 2. De gisting kan ook vanzelf op gang komen doordat de druiven worden gekneusd door het gewicht van de druiven, het sap wat vrij komt gaat gisten en geeft koolzuurgas, de laatste methode heet maceration semi-carbonique. Het koolzuurgas werkt in op de druiven en de gisting vindt plaats in de druiven zelf. Doordat er in de gesloten tanks geen zuurstof bij kan komen kan de fruitigheid worden behouden.
7. Aardbeien yoghurt
Een kenmerkend aroma’s van rode Beaujolais wijn kunnen aardbeienyoghurt en snoepjes zijn, deze aroma’s komen vrij door de wijze waarop deze wijn wordt gemaakt.
8. Beaujolais village
Na de grootste generieke appellation Beaujolais (AOP Beaujolais ins het zuiden) volgt AOP Beaujolais-Villages. De regels voor deze wijnen zijn wat strikter dan de generieke appellation.
De wijnen moeten wat langer rijpen en zijn over het algemeen wat beter van kwaliteit.
9. Tien cru’s
10 gemeentes in Beaujolais mogen hun naam op de fles zetten, hier komen doorgaans de kwalitatief beste wijnen vandaan, dit zijn de zogenaamde cru’s:
Saint-Amour
Juliénas
Chénas
Moulin-à-Vent
Fleurie
Chiroubles
Morgon
Régnié
Brouilly
Côte de Brouilly
10. De prijs
Ga eens op zoek naar een mooi flesje uit een van de cru’s. Elke cru heeft z’n eigen karakter, zo is Fleurie erg uitgesproken en elegant en Brouilly zacht en fruitig. Voor een redelijke prijs kan je een geweldige wijn kopen, je hoeft er geen fortuin voor neer te tellen.
Santé